Her var samlet over 1.100 velfærdsledere fra hele landet for at dele ideer og erfaringer.
FTF er fælles talerør for skolelærere, pædagoger, finansfolk og mange andre medarbejdergrupper – i alt 450.000 offentlig og privat ansatte – og på FTF’s stand på innovationsdagen satte vi spot på, at der potentielt går 450.000 ”opfindere” rundt ude på de danske arbejdspladser. Ud over at de som medarbejdere passer deres arbejde, er de også fyldt med gode ideer, der kan forbedre velfærden til borgere og kunder - og kan bidrage til at skabe ny økonomisk i de private virksomheder, som Danmark har så meget brug for.
Et af de første danske eksempler på offentlig-privat innovation (OPI) er stomi-posen, der for snart 60 år siden blev opfundet af en sygeplejerske, og der er også masser af nye eksempler: Mobile kommunikationsløsninger udviklet i samarbejde mellem pædagoger og IT-folk, en t-shirt med sensorer, der afslører forkerte arbejdsstillinger, en intelligent seng, der fortæller om patientens tilstand, en genoptræningsmåtte baseret på robotteknologi, samt en særlig sut med indbygget iltslange, så små børn slipper for ubehagelige iltslanger i næsten efter en operation.
Vi kender altså rigtig mange gode eksempler. Så langt så godt. Men hvordan kommer vi skridtet videre og får udbredt eksempler og erfaringer til alle hjørner af den offentlige sektor og til interesserede private virksomheder? Med andre ord: Hvordan får vi sat innovation lidt mere i system – uden at kvæle den kreativitet og entusiasme hos medarbejdere og ledere, der er hele forudsætningen for innovation? Hvordan får vi en mere systematisk innovationskultur, hvor alle medarbejdere ved, hvor de skal gå hen med de gode ideer?
Et skridt kunne være et nyt og ambitiøst nationalt videncenter for innovation. Centret skal bidrage til opbygning, opsamling og spredning af viden om innovation i både den offentlige og private sektor. Det skal gøre os alle sammen klogere på, hvad der virker og hvorfor. For eksempel hvordan man skaber de bedste betingelser for medarbejderdreven innovation. Til centret bør også tilknyttes et rejsehold af innovationskonsulenter, der kan hjælpe offentlige og private virksomheder med at identificere innovationsbehov og starte innovationsprojekter - og samle ny viden op. Rejseholdet og videncentret kan samtidig hjælpe offentlige og private med at finde hinanden, så de kan udvikle innovative velfærdsløsninger sammen i frivillige partnerskaber.
Den økonomiske krise gør det tvingende nødvendigt at nytænke hele den offentlige sektor, for kassen er tom, og kravene fortsat høje. Det er ikke nok, at ildsjælene innoverer i deres fritid, og at vi hvert år betages af de gode eksempler på Innovationsdagen. Vi skal have innovation forankret i hverdagen på de offentlige institutioner, og et nationalt videncenter for innovation vil være en vigtig brik til at forstå, hvordan man bedst udløser innovationspotentialet hos de mange dygtige medarbejdere og ledere. Det er alt for vigtigt til, at vi har råd til at lade være.