Men den anbefaling bør skærpes, mener FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, bl.a. sygeplejersker, der typisk har nattevagter som en del af arbejdet.
Et hold på 12 udenlandske og danske eksperter har netop for første gang lavet en række anbefalinger til, hvordan man forebygger brystkræft ved natarbejde. Og det er nogle af de anbefalinger, som FTF nu mener, at Arbejdstilsynet bør optage i deres anbefalinger vedr. natarbejde.
Baggrunden er, at flere videnskabelige undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. Men undersøgelserne har ikke givet et klart billede af, hvilke forholdsregler den enkelte skulle tage for ikke at blive syg.
Derfor har Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse bedt holdet af eksperter om at komme med en række anbefalinger til, hvordan man forebygger brystkræft ved natarbejde.
Et af ekspertgruppens bud er, at medarbejderne arbejder i hurtigt roterende skift med en til to nattevagter. Det giver en mindre døgnrytmeforstyrrelse end langsomme skift med tre eller flere nattevagter efter hinanden.
Se eksperternes forslag (www.cancer.dk)
"Sammenhængen mellem natarbejde og brystkræft er slået fast - og den er bekymrende. Derfor er det vigtigt at Arbejdstilsynet nu indarbejder de nye anbefalinger fra eksperterne. Vi kan ikke helt undgå at fx sygeplejersker skal arbejde om natten, så vi må gøre alt hvad vi kan for at forebygge, at de bliver syge af det. Derfor har vi også fortsat behov for, at der forskes i, hvordan arbejdstiden kan tilrettelægges, så risikoen for kræft minimeres mest muligt", siger arbejdsmiljøkonsulent i FTF, Signe Kofoed.
FTF mener også, at Arbejdstilsynet på baggrund af eksperternes anbefaling bør skrive ind i deres anbefalinger, at kvinder på +50 år med natarbejde får en mammografiscreening som en del af den gratis helbredskontrol for ansatte med natarbejde. Denne helbredskontrol tilbydes, inden man starter på jobbet, og tilbydes derefter regelmæssigt.
FTF/Mette Løvgren