Fødevarestyrelsen har sendt et nyt måltidmærke på gaden. Mærket afløser Nøglehulsmærket, som med styrelsens egne ord var for kompliceret. Det nye mærke er enkelt, testet af kost- og ernæringsfaglige på skolerne og skal give skolerne mulighed for at kvalitetsstemple maden – og ja, egentlig ikke kun maden, men hele måltidet.
Få skoler har fælles måltider
Mærket er fulgt op af en ’guide til sundere skolemad’, fuld af inspiration og et udtryk for at ’måltidet er mere end mad’ – helt parallelt med forbundets mærkesag, som vi har kaldt ‘mad kan mere end at mætte’. I guiden skriver styrelsen, at måltidet styrker engagementet, giver plads til hygge, rummer forbilleder og er et fælles projekt for alle børn, og tilføjer i de seneste nummer af vores fagblad, at skolemaden også skal være med til at udligne den sociale skævhed i sundhed.
Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige
Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.
Så alt er godt. Lige bortset fra, at alt for få skoler samler eleverne om et fælles, dagligt måltid. Og endnu færre tager eleverne med i køkkenet. Det sidste er ellers en god ide. For selv om det er vigtigt at stille børnenes sult, så viser både erfaring og forskning, at det, der virker, er at involvere børnene og give dem et medansvar for det fælles måltid. Det gør dem bevidste om madens sundhedsmæssige betydning.
Læs også om 'sundhed til alle i skolen'
Sæt måltidet på skoleskemaet
LOMA, der står for lokal mad, er et godt eksempel på det. LOMA startede som en ide i en enkelt kommune, men har bredt sig til flere. Her arbejder børnene med maden fra jord til bord. Og de kost- og ernæringsfaglige, der arbejder med børnene, er ikke i tvivl: LOMA er med til at udligne social ulighed i sundhed.
Så lur mig, om ikke det vil lønne sig at samle måltidet op i daginstitutionen og sætte det på skoleskemaet. Det vil give gladere børn og på sigt også sundere voksne. Og hvilken kommunalpolitiker vil ikke være til fals for det argument, når skolerne starter i august – samme tidspunkt, som valgkampen i kommunerne går i gang.
Og det er her i skolen, at kost-, ernærings- og sundhedsfaglige med deres kompetencer og flair for at arbejde sammen på tværs af fag kan være med til at mindske ulighed i sundhed til gavn for børn og unge – og de kommunale sundhedsbudgetter.
Indlægget har været bragt i Kost & Ernæringsforbundets fagblad, Kost, Ernæring & Sundhed 5/2017.