Nogle er tidligere hjemløse, andre har psykiatriske diagnoser som angst, borderline, skizofreni eller depression. Fælles for hf-kursisterne hos ASPA er, at de er psykisk sårbare og gerne vil læse hf, men har brug for noget ekstra støtte, en tryg ramme og tid nok til at gøre det. 51 procent af kursisterne består deres fag og får flotte eksamener. Og det er en imponerende statistik for målgruppen.
Det er KVUC og ngo’en Askovfonden, der i fællesskab står bag. KVUC’s underviserne leverer fjernundervisningen, og Askovfondens personale leverer mentorstøtte og struktureret vejledning og lektiehjælp til de unge. Samarbejdet betyder, at KVUC får kontakt til nogle kursister, som man ellers ikke ville nå, forklarer uddannelsesleder for Hf Flex Janne Schmidt Damgaards.
”Samarbejdet mellem KVUC og Askovfonden betyder, at nogle mennesker, der ellers ville have svært ved at få en uddannelse, får en uddannelse. Gennem Hf ASPA når KVUC nogle kursister, som er og har været i nogle vanskelige livssituationer. Det er et eksempel på, at mange forskellige kursisttyper kan have glæde af at tage hf på enkeltfag på fjernundervisning,” siger Janne Schmidt Damgaards.
Mindre hold og trygge rammer på Nørrebro
ASPA står for Askovfondens Socialpsykiatri. ASPA er en del af ngo’en Askovfonden, som holder til i et stort hus i Griffenfeldsgade på Nørrebro og siden 1940’erne har arbejdet med at skabe løsninger for socialt og psykisk udsatte mennesker.
Konceptet er, at kursisterne hos ASPA tager deres hf-fag som online fjernundervisning. Men i modsætning til mange andre kursister på fjernundervisning, møder de op hver dag i ASPA’s lokaler, hvor de kan få sparring, rådgivning og støtte af Askovfondens mentorer, vejledere og lektiehjælpere.
ASPA har samarbejdet med KVUC om at udbyde Hf Flex i fire år. Siden 2012 har 163 kursister læst fag på Hf Flex via projektet. 51 procent af dem har altså gennemført og bestået eksamen med gode karaktersnit.
”Vi tror, det betyder noget for målgruppen, at fjernundervisningsmaterialerne er fleksible og strukturerede. Og så skyldes succesen selvfølgelig kursisterne selv, som er seje og knokler med opgaverne og derfor får gode resultater,” siger Janne Schmidt Damgaards fra KVUC.
Høj faglighed men brug for mere tid
Kursisterne på ASPA kommer med en lang række forskellige udfordringer. Mange har svært ved at strukturere deres hverdag, komme ud ad døren om morgenen eller sætte sig ned og læse. De fleste har koncentrationsproblemer, og mange skal arbejde med deres sociale færdigheder. Hos ASPA får de ro og støtte til at komme i gang.
”Fagligheden er rigtig høj, og folk er dygtige, men nogle gange kan det være svært at klare en ungdomsuddannelse så hurtigt, som der ellers er krav om. Derfor har en del af de unge måske to-tre afbrudte ungdomsuddannelser bag sig. Så der skal bygges stille og roligt op,” forklarer Bjørn Hansen, der er koordinator hos ASPA.
For mange af kursisterne, bliver det den første faglige succesoplevelse i mange år. En af solstrålehistorierne er en ung mand, der begyndte på ASPA og droppede ud, men forsøgte igen og gennemførte sit fag med flotte karakterer. Siden har han taget flere fag på almindelige vilkår hos KVUC, og i år får han hue på med en fuld hf.
Har du brug for at blive vækket med en sms?
Louise Martensen, der er socialpædagogisk mentor hos ASPA, peger på, at hun og hendes kolleger møder de unge, præcis hvor de er. Hvis man har brug for at blive vækket om morgenen med en sms, så bliver man det. Hvis man har brug for flere pauser i løbet af dagen, så får man det.
”Vi arbejder så individuelt som muligt, har mindre hold og tilbyder ekstra støtte både fagligt og socialpædagogisk,” forklarer hun.
ASPA er en del af socialpsykiatrien, så det er hverken psykologer eller psykiatere, men socialpædagogiske mentorer og universitetsstuderende med styr på deres fag, der hjælper kursisterne, forklarer hun. Alle unge får løbende samtaler med mentorer som Louise Martensen, hvor der struktureret bliver fulgt op på, hvordan det går fagligt, personligt og socialt.
”Vi har mange års erfaring med at hjælpe mennesker med selv at finde frem til, hvad de kan. Vi møder dem hvor de er, og kan tilbyde mere nærvær og tryghed med de rammer, vi har.”
Kort om ASPA Hf Flex
- Kursisterne hos ASPA tager deres hf-fag på KVUC via Hf Flex, som er onlinebaseret fjernundervisning.
- Målgruppen er psykisk sårbare unge, der ikke er klar til at tage en hf på almindelige vilkår men har brug for ekstra støtte til fx indholdet i fagene eller til at få struktur på hverdagen eller styrke koncentrationen. De fleste er henvist af Jobcenteret.
- Hos Askovfondens Socialpsykiatri (ASPA) kan kursisterne komme og få samtaler og hjælp til at strukturere hverdagen med mentorer samt lektievejledning og lektiehjælp af universitetsstuderende og frivillige.
- ASPA Hf Flex har kørt siden 2012 og 163 studerende har påbegyndt et fag. 51 procent har gennemført, hvilket er en flot statistik for målgruppen af psykisk sårbare.