Regeringen forventes at være på vej med et udspil til nye indsatser, der skal hjælpe flere unge tilbage igennem uddannelsessystemet.
Det treårige projekt UPGRADE – finansieret af Region Hovedstaden og med KVUC som projektleder – kommer nu med seks anbefalinger til, hvordan indsatser bedst tilrettelægges. Resultaterne præsenteres ved en konference på KVUC i dag.
Positive resultater: To tredje dele af de unge fortsætter i uddannelse eller job
Et samarbejde mellem ungdommens uddannelsesvejledninger, jobcentre og voksenuddannelses-centre i Region Hovedstaden har gennem tre år skullet finde nye veje til at hjælpe unge, der ikke er gået den lige vej i uddannelsessystemet, tilbage på sporet gennem et løft i matematik og dansk.
Læs også: Seks anbefalinger til fremtidige indsatser for at hjælpe svage unge videre
Projekt UPGRADE er ved vejs ende, og resultaterne er positive. I alt gennemfører 82% af kursisterne. Det er højt for en gruppe med utallige dårlige oplevelser fra andre uddannelser.
"Det er afgørende, at erfaringerne fra UPGRADE inddrages i de politiske diskussioner og udspil"
To tredjedele af de unge, der ellers var faldet ud af uddannelser, fortsætter efter UPGRADE i uddannelse eller job. Halvdelen af disse er fortsat videre på en erhvervsuddannelse inden for det første halve år.
"Vi synes, resultaterne er rigtig gode, fordi der her er tale om en gruppe unge, som både har afbrudte uddannelsesforløb bag sig og faglige og personlige udfordringer. Vi finder det derfor afgørende, at erfaringerne fra projektet tænkes ind i de politiske udspil og diskussioner, der på vej på området”, udtaler Anita Lindquist, vicerektor på KVUC.
"De unge oplever en helhed og ikke, at de bliver smidt fra kasse til kasse"
De gode resultater skyldes ifølge Anita Lindquist, at UPGRADE tager udgangspunkt i den unges virkelighed. UPGRADE-forløbene er af enten 7 eller 14 ugers varighed. Det giver en overskuelighed for de skoleskræmte unge. Samtidig skaber Upgrade en følelse af sammenhæng fra start til slut.
- ”UPGRADE bygger på et stærkt samarbejde på tværs af aktører: Jobcentre, Ungdommens uddannelsesvejledninger, VUC’er og en erhvervsskole. De forskellige parter er alle involveret i UPGRADE og skaber dermed synergi. De unge oplever en helhed og ikke, at de bliver smidt fra kasse til kasse, når de går fra det ene til det andet tilbud”, fortæller Anita Lindquist.
Hele rapporten under artiklen her.