Sidste år blev over 40.000 unge mennesker konfirmeret, og for mange af dem er det første gang, de for alvor får en betydelig sum penge mellem hænderne.
Det er en god lejlighed til at lære dem om privatøkonomi, men det er også vigtigt for gavegiverne at være opmærksom på de skattemæssige aspekter ved pengegaverne.
“Den nærmeste familie, herunder forældre og bedsteforældre, kan hver især give op til 74.100 kr. i gave, uden at modtageren bliver beskattet. Det er nok de færreste konfirmander, der får så meget i gave. Dog kan reglerne blive lidt mere uklare, når det kommer til gaver fra personer, der, ifølge Skattestyrelsens definition, ikke er en del af den nærmeste familie,” fortæller Rasmus Kjærgaard Nielsen, tax director i PwC, og fortsætter:
“Der er ingen klare retningslinjer for, hvor meget du kan give for i konfirmationsgave. Det betyder, at hvis konfirmanden modtager gaver, der overstiger, hvad der anses som 'almindeligt passende' fra venner og familie uden for den nærmeste kreds, risikerer de at blive beskattet."
Ifølge Skattestyrelsens vejledning på området bør man tage hensyn til både gavens størrelse i forhold til den relation, der er mellem giver og modtager, samt selve begivenheden.
Aktiesparekonto og obligationer
Det er også muligt at give konfirmanden en investeringsgave i form af en aktiesparekonto eller værdipapirer. Dog er det stadig vigtigt at tage hensyn til de forskellige beløbsgrænser, der er for skattefrie gaver, afhængigt af hvilken relation man har.
“Der kan maksimalt indskydes 135.900 kr. på en aktiesparekonto i år, og hvis man gerne vil give konfirmanden en introduktion til investering og håndtering af privatøkonomi, kan en aktiesparekonto være en god idé. Desuden sikrer man også, at afkastet som udgangspunkt vil blive mere lempeligt beskattet, end hvis der investeres gennem et almindeligt værdipapirdepot,” fortæller Rasmus Kjærgaard Nielsen og fortsætter:
“Det er også en mulighed at investere i værdipapirer på eget depot og anvende konfirmandens personfradrag. Det er vigtigt at vælge værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, som fx obligationer eller obligationsbaserede fonde.”
I 2024 udgør personfradraget 49.700 kr. Det er værd at bemærke, at personfradraget også anvendes, hvis konfirmanden har indtægter fra fritidsarbejde.
Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis et gavebeløb, som er modtaget af forældre, bliver investeret, vil det løbende afkast blive beskattet hos forældrene frem for hos barnet.
Uanset, hvordan man ønsker at give en investeringsgave, bør der tages højde for ovenfor nævnte beløbsgrænser for skattefri gaver.
Rasmus Kjærgaard Nielsen fremhæver afslutningsvis vigtigheden af, at gavegiveren sikrer sig, at ingen andre planlægger at give konfirmanden en aktiesparekonto, og at konfirmanden ikke allerede ejer en sådan konto, da man kun må have én aktiesparekonto pr. person.