Affaldssortering i danske hjem er blevet en betydeligt mere krævende opgave siden 2020, hvor et bredt flertal i folketinget vedtog, at danskerne skulle sortere affaldet.
Siden da er sortering blevet væsentligt mere besværlig - og dyrere.
En ny opgørelse fra Forsyningstilsynet viser, at prisen for affaldshåndtering for folk i etageboliger næsten er fordoblet sammenlignet med 2019.
Ifølge Ingeniøren skyldes stigningen de omfattende investeringer, som affaldsselskaberne har måttet foretage.
"Fuldstændig urealistisk"
Direktør ved hovedstadens affaldsselskab ARC, Jacob Simonsen, kalder det over for fagbladet 'fuldstændig urealistisk', at prisen kan fastholdes på niveauet fra før 2020.
"Når vi skal sortere i 10 fraktioner, skal vi investere i tusindvis af nye beholdere til borgerne, nye biler, nye skraldemænd, og så er vi gået fra afhentning i sække til spande, hvilket lægger mange sekunder til hver tømning. Og nogle sekunder gange millioner af tømninger årligt løber hurtigt meget højt op," forklarer han til Ingeniøren.
Ved vedtagelsen af de nye sorteringsregler i 2020 vurderede Miljøministeriet, at gebyrerne kun ville stige med 55 kroner, og at borgerne ikke generelt ville opleve markante stigninger.
Den vurdering har dog vist sig at være for optimistisk.
For i dag er det tæt på 1000 kroner dyrere, end før lovgivningen blev vedtaget.
Det koster, hvad det koster
Niels Toftegaard, kommunikationschef i Brancheforeningen Cirkulær, understreger, at affaldsbranchen fra begyndelsen har været skeptisk over for ministeriets beregninger.
"Vi har rullet massevis af skraldespande ud, og det koster, hvad det koster – og det skal vi opkræve hos borgerne," udtaler han.
På trods af de gode intentioner om at fremme bæredygtighed gennem bedre affaldssortering, står det klart, at de økonomiske konsekvenser har været større end først antaget.