Maxim Manturov, chef for investeringsanalyse hos handelsplatformen Freedom24. Foto: PR.
Maxim Manturov, chef for investeringsanalyse hos handelsplatformen Freedom24. Foto: PR.

Hvad investorer skal holde øje med i årets slutspurt

Penge og økonomi

15/11/2024 15:14

Redaktionen

Trump vandt valget, og det gav et boost til de amerikanske aktier, med Tesla og kryptosektoren som de helt store vindere, mens de grønne aktier i bl.a. Danmark led et knæk. Der kan være yderligere volatilitet i vente i årets sidste måneder for de private investorer, men de amerikanske aktier står fortsat stærkt. Det skriver Maxim Manturov, chef for investeringsanalyse hos handelsplatformen Freedom24, om her.

Efter valget af Trump øjnede de amerikanske virksomheder optimisme i forhold til skattelettelser og mere lempelig lovgivning, som afspejlede sig i aktiemarkedet. Men som vi går ind i årets sidste måneder, er der stadig økonomiske og geopolitiske usikkerheder, der kan påvirke markedet – blandt andet i Europa, hvor en ny forøget amerikansk toldsats på varer fra Kina – og måske endda EU – kan få store konsekvenser alt efter hvad Trump beslutter sig for. 

Centralbankerne overvejer yderligere rentejusteringer, og Kina kæmper med potentiel recession og boligkrise, hvilket kan presse de virksomheder fra andre lande, der har aktiviteter i Kina. Og så har forsyningskæden fortsat problemer, der truer med at øge omkostningerne og påvirke produktionen i alt fra energi til bilindustrien, og de mange virksomheder i Europa, der er afhængige af det kinesiske marked.

Federal Reserves (FED) næste træk på rentefronten kan få konsekvenser. Selvom FED har sænket renten, er det ikke udelukket at den kan hæves igen, da den amerikanske økonomi stadig viser tegn på overophedning. Selvom Trump formentlig vil forsøge at presse FED til at sænke renten, vil frygten for inflation sandsynligvis være den stærkeste faktor for FEDs beslutning om rentens niveau. Hvis renten hæves igen, kan det være et chok for vækstsektorer som teknologi og forbrugsgoder. Omvendt vil en rente-lempelse kunne puste yderligere til et i forvejen stærkt amerikansk aktiemarked og måske også løfte ejendomssektoren, som er stærkt afhængig af renteniveauet. Men med en lavere rente, øges risikoen for inflation – noget markederne ser ud til at frygte, hvis man tager guldprisens seneste himmelflugt til efterretning.

I Europa og Storbritannien forventes flere rentenedsættelser, men centralbankerne kæmper stadig med at styre inflationen. Efter valget af Trump, står europæiske aktier generelt svagt blandt andet på grund af Trumps fokus på told og modstand mod grøn energi.

Kinas økonomiske tilbagegang er en anden væsentlig bekymring, især for virksomheder og sektorer, der er afhængige af landets vækst – især Europa. Svækket vækst og høj ungdomsarbejdsløshed lægger pres på industrier, som eksporterer luksusvarer, teknologi og industrielle produkter til Kina. Den fortsatte boligkrise i landet kan få store konsekvenser for råvaremarkederne, hvor vi allerede har set faldende priser på olie, kobber og jernmalm – råvarer, der ofte bruges som indikatorer for global økonomisk sundhed.

Oliepriserne er også en joker i årets sidste måneder, hvor spændinger i Mellemøsten og produktionsnedskæringer fra OPEC+ kan føre til yderligere stigninger. Det kan gavne energisektoren, men vil samtidig ramme olieafhængige sektorer som transport og luftfart, hvor brændstofudgifterne risikerer at gå ud over profitmarginerne. Investorer bør derfor holde øje med olieprisudviklingen, da enhver stigning vil kunne påvirke de transporttunge sektorer og skubbe yderligere til inflationen i disse specifikke industrier.

I december vil den traditionelle julesæson give indikationer på forbrugernes købekraft. For detailsektoren og e-handel er det afgørende at holde øje med, hvorvidt forbrugerne køber løs eller holder igen med juleindkøbene på grund af høje renter og langsommere lønstigninger. Detailgiganter som Amazon, Walmart og Target er stærkt afhængige af højsæsonens efterspørgsel og vil hurtigt mærke en opbremsning i forbruget.

Endelig bør investorer forholde sig til den geopolitiske ustabilitet i både Rusland-Ukraine konflikten og situationen i Mellemøsten. Konflikter i disse regioner har potentialet til at skabe yderligere pres på energimarkedet og forårsage volatilitet i olie- og naturgaspriserne, især i Europa, hvor afhængigheden af import er høj. Trumps uforudsigelige indblanding i konflikterne kan få store og uventede konsekvenser.

Vi er i en tid, hvor en overvægt af amerikanske aktier og generel risikospredning suppleret med præcist sektorfokus samt lidt inflationssikring i form af råvarer, ser ud til at være et fornuftigt valg til en balanceret portefølje, hvis du investerer på kort eller mellemlang sigt. Men intet er sikkert. Med udsigt til flere rentejusteringer, forstyrrelser i den globale forsyningskæde og en række geopolitiske risici kræver slutspurten mod nytår et strategisk overblik. Ved at holde skarpt øje med sektorspecifikke udviklinger kan investorer bedre navigere i det turbulente marked og minimere risici i en potentielt volatil afslutning på året.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.