Maxim Manturov, chefanalytiker hos investeringsplatformen Freedom24. Foto: PR
Maxim Manturov, chefanalytiker hos investeringsplatformen Freedom24. Foto: PR

I Danmark går det godt, men i udlandet spøger kriserne

Penge og økonomi

04/09/2024 13:58

Redaktionen

De private investorer har længe kunnet juble. Men den seneste uro på aktiemarkedet er en reminder om at holde øje med de andre store økonomier i verden, for når de nyser, kan Danmark ikke undgå at blive forkølet.

Gang på gang dukker der overraskende positivt nyt op for dansk økonomi, der så ud til at være i stagnation, hvis ikke det havde været for Novo Nordisks gigavækst. 

I begyndelsen af året så vi, at Danmarks statsgæld er historisk lav. Genåbningen af gasfeltet Tyra kommer ifølge Nationalbanken til at løfte Danmarks bnp-vækst med 0,5 procentpoint i år. Tilmed er inflationen faldet til under de ideelle 2 procent. 

De danske nyheder kan forlede privatinvestorer til at tro, at det går så godt, at risikoen i porteføljen fortsat kan holdes høj. 

Den seneste panik på aktiemarkedet er en sund påmindelse om at holde styr på risikoen i porteføljen og følge med i, hvad der sker i udlandet. 

Nu er arbejdsløsheden i USA ud af det blå steget til 4,3 procent, og der tales fra den ene dag til den anden om en mulig recession, mens den amerikanske centralbank længe har været nødt til at holde renten høj, fordi inflationen er højere end ventet – men dog for nylig endeligt har varslet en “justering af pengepolitikken”, der tyder på en rentenedsættelse 18. september.

I eurozonen steg inflationen til 2,6 i juli, og ECB holder renten i ro, da der endnu ikke er fuld afklaring om, at inflationen kan vende tilbage. 

Og så er de geopolitiske spændinger øget, handelskrig med Kina lurer, og ikke meget tyder på at den udvikling stopper. Kriserne i Ukraine, Palæstina og Taiwan kan betyde store prisudsving i råvarer som olie, gas og metaller. Told, økonomiske sanktioner og eksportforbud af råvarer er redskaber, der nemt og ofte tages i brug af stormagterne, og det gør prisen på råvarer enormt følsom. 

Mellemøsten kan altid skrue på olieproduktionen, og Kina har de facto kontrol over mange sjældne metaller, der er centrale i den grønne omstilling, og som landet i princippet kan lukke eksporten for. 

Masser af faktorer i verden påvirker danske investorer. Er porteføljen robust, hvis store lande tackler igennem i det geopolitiske spil? 

Inflationsspøgelset gør obligationer risikable, og de fungerer dårligere som defensiv del af porteføljen, så de næste 5-10 år er råvarer måske et bedre defensivt aktiv. Det betyder ikke, at investeringer skal omlægges, men som investor bør man vurdere grundigt, om porteføljen kan klare skvulp i den internationale økonomis farvande, der kan lede til recession eller inflation igen. 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.