Vurderingsstyrelsen forlænger fristen for at afmelde det såkaldte tillægslån, som boligejere får stiftet ved årsskiftet, hvis de i forvejen er tilmeldt indefrysning, og har fået en for stor skatterabat.
Det skriver Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Der har været mange spørgsmål til og debat om lånet, der er besluttet af Folketinget i forbindelse med boligskatteomlægningen og automatisk gives til boligejere, der i forvejen har tilmeldt sig den såkaldte indefrysningsordning – medmindre de altså aktivt fravælger tillægslånet. Det har ca. 250.000 boligejere gjort på nuværende tidspunkt.
Skal give bedre tid
Fristforlængelsen til 9. januar sker for at give de berørte længere tid til at overveje, om de ønsker at fravælge tillægslånet og derved betale en evt. restskat i 2025 frem for at udskyde skatten. Fristen var oprindeligt den 31. december 2024. For den generelle indefrysningsordning, som er forudsætningen for at kunne få et tillægslån, gælder den oprindelige frist for at til- eller fravælge stadig.
”Vi ved, at tillægslånene fylder meget for mange boligejere, og at de helt forståeligt har spørgsmål til deres muligheder. Samtidig sender vi yderligere breve ud til omkring 13.000 boligejere denne uge, herunder ejerne af tofamiliehuse. Med den nye frist får de nu mere tid til at sætte sig ind i sagen og tage stilling til, om de ønsker tillægslånet,” siger Anne-Sofie Jensen, direktør i Vurderingsstyrelsen.
Formålet med tillægslånet er at øge trygheden for boligejere, som rammes af modsatrettede bevægelser i ejendomsværdiskat og grundskyld ved overgangen til de nye bolig-skatteregler i 2024. Fordi skatterabatten implementeres gradvist og i 2024 og 2025 først udlignes på tværs af de to boligskatter ifm. årsopgørelsen, kan det udløse restskat for de to år. Med et tillægslån kan man som boligejer undgå restskat og dermed pludselige udsving i økonomien.
Borgerne kan også vælge at foretage en frivillig indbetaling, hvis de hverken vil risikere restskat eller vælge et tillægslån. Det skal fortsat ske inden nytår – og dermed inden årsopgørelsen og de endelige beløb er kendt.
Det samlede antal tillægslån er først på plads ved årsopgørelsen
Det samlede antal berørte boligejere er dynamisk pga. løbende ændringer hos boligejerne, og bliver først endeligt i forbindelse med årsopgørelsen.
Foruden de informations- og vejledningsbreve, som allerede er sendt til de berørte boligejere, sender Vurderingsstyrelsen nu brev til omkring yderligere 13.000 boligejere. Heraf udgør ejere af tofamiliehuse den største andel, og her kan vi desværre ikke på nuværende tidspunkt sige med sikkerhed, hvor stort et beløb i mulig restskat, der kan være tale om.
”Med årsopgørelsen får vi det endelige overblik over, hvem der bliver berørt. Indtil da skal så mange berørte boligejere som muligt naturligvis have besked om, at de har fået en for stor skatterabat og får oprettet et tillægslån, hvis de er tilmeldt indefrysningsordningen, men også at de har mulighed for at fravælge lånet. Samtidig skal boligejere, der ikke er tilmeldt indefrysningsordningen, have mulighed for at tilvælge det, så de også har mulighed for at få et tillægslån,” siger Anne-Sofie Jensen.
I foråret kontaktede Vurderingsstyrelsen boligejere, der på det tidspunkt forventedes at stå til at få et tillægslån på mere end 5.000 kr. Senest har Vurderingsstyrelsen sendt breve til ca. 720.000 boligejere, som forventes berørt af restskat med lignende vejledning.
Den nye frist den 9. januar gælder for alle boligejere.