Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny analyse: Disse danske grupper har haft størst fremgang i indkomst

Penge og økonomi

17/11/2024 08:22

J. Bøgen

Ny analyse fra CEPOS viser indkomstudviklingen i befolkningen fordelt på familietyper, kommuner og alder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Langt de fleste familietyper har haft en betydelig økonomisk fremgang siden år 2000, viser en ny analyse fra CEPOS. På landsplan er danskernes indkomst i gennemsnit steget 34 procent i perioden. Det skyldes generelle velstandsstigninger i samfundet.

”Lidt populært sagt kan man sige, at alle badeænder i karret løfter sig, når samfundet oplever velstandsstigninger, og det er en virkelig god ting. Det viser, hvorfor vækstfremmede reformer er afgørende for samfundet,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Pensionister de store vindere

Særligt pensionisterne har oplevet fremgang. Fx har pensionistpar i ejerbolig og med privat pensionsopsparing 56,7 procent mere i disponibel indkomst i 2024 end i år 2000. Ser man på en enlig pensionist i lejebolig uden privat pensionsopsparing ligger indkomstfremgangen på knap 27 procent.

”En gruppe, som har oplevet særligt store velstandsstigninger, er pensionisterne. Det skyldes, at arbejdsmarkedspensionerne er vokset voldsomt, hvilket vi kan takke Poul Schlüter og fagbevægelsen for, men også at pensionisterne har været prioriteret politisk. Det kan man se på udviklingen i de offentlige ydelser, herunder genindførslen af ældrechecken,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

To grupper har dog oplevet en nedgang i disponibel indkomst. Nemlig de enlige, unge kontanthjælpsmodtagere uden børn og dem på integrationsydelse. Begge dele skyldes politiske valg.

”Hovedårsagen til at enlige, unge kontanthjælpsmodtagere har oplevet en nedgang i disponibel indkomst, er Thorning-regeringens kontanthjælpsreform i 2014, som sænkede kontanthjælpen for at øge de unges incitament til at tage en uddannelse. Integrationsydelsen blev genindført af Lars Løkke Rasmussen med det formål at styrke incitamentet til at arbejde og begrænse søgningen til Danmark,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Nogenlund jævn fordelt

Ser man på de geografiske tal mellem land og by og ser man bort fra de tre kommuner med de rigeste pensionister, så er velstandsstigningen for pensionisterne overordnet ret jævnt fordelt.

”I alle kommuner har pensionisterne oplevet en indkomstfremgang, og vi må glæde os over, at pensionisterne i dag er langt bedre stillet end i 2000. De tre kommuner med de rigeste pensionister, Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, skiller sig ud. Gentofte og Rudersdahl har haft den højeste vækst i disponibel indkomst på hhv. 82,6 procent og 61 procent, mens Hørsholm Kommune har landets laveste indkomstfremgang på 14,2 procent,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Når man ser bort fra de tre kommuner, så er forskellen mellem bund og top relativt lille. Forskellen i den årlige vækst ligger på 0,06 procent mellem kommunerne i top20 og bund20.

Læs analysen og se listerne her.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.