Nu kan alle borgere give deres mening til kende om, hvad der skal på de pengesedler, der skal på gaden i 2028 og 2029.
Fra i dag mandag og tre uger frem kan alle klikke sig ind og vurdere de temaer, personer og bedrifter, som Nationalbanken har foreslået på baggrund af input fra kulturinstitutioner og et panel af eksterne eksperter.
Det skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.
Hvad skal temaet være?
Skal hverdagsliv, blomster eller havet være det gennemgående tema på den ene side af sedlerne i den nye seddelserie?
Og hvilke kendte danskere – og deres bedrifter – skal præge sedlernes anden side?
Det er noget af det, man nu kan gå ind og give sit bidrag til i spørgeskemaet.
"Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler," siger Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
Skal sikre fremtidens kontanter
Nationalbanken arbejder på at udvikle den nye seddelserie, for at sikre at kontanter også fremover forbliver et sikkert betalingsmiddel. Nyere teknologi vil give sedlerne et sikkerhedsmæssigt løft, som styrker forsvaret mod forfalskninger.
"En pengeseddel er både et betalingsmiddel og et stykke brugskunst, og derfor stiller det krav til både sikkerhed og æstetik at lave nye pengesedler," siger Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas.
Nationalbanken er i den indledende idéfase af udviklingen af de nye pengesedler. Sammen med et panel af eksperter har Nationalbanken udvalgt de temaer for motiver, som borgerne nu kan give deres mening til kende om. Udgangspunktet har været konkrete forslag fra flere end 40 uddannelsesinstitutioner inden for kunst, kultur og naturvidenskab.
Spørgeskemaundersøgelsen lukker den 2. juni. Herefter vil Nationalbanken i samråd med de eksterne eksperter beslutte, hvilke motiver der skal pryde de nye sedler. Krav til sikkerhedselementer og muligheder i produktionsprocessen vil også indgå i overvejelserne om, hvordan de nye sedler i sidste ende kommer til at se ud.
Spørgeskemaundersøgelsen kan findes på nationalbanken.dk/nyesedler.