Du er ikke alene, hvis du synes, at økonomien er blevet mere presset i løbet af det seneste år
I dag er der nemlig 51 procent af danskerne, der mener, at udgifterne til dagligvarer er "Meget belastende/Belastende" for husstandens økonomi.
Samtidig er der 34 procent, der mener, at udgifterne til bolig er "Meget belastende/Belastende".
Det viser en undersøgelse lavet af firmaet Quantic, der monitorer og analyserer forbrugeradfærd.
Samlet set er det mere end 1,4 millioner husstande, der er berørt.
Men, bor du til leje, er mellem 18 og 39 år eller har børn i husstanden, så er der henholdsvis 56-62 procent og 42-46 procent, der mener, at dagligvarebyrden og/eller boligbyrden er "Meget belastende/Belastende".
Dagligvareudgifterne og boligudgifterne udgør ca. 45-46 procent af en husstands samlede udgifter (Kilde: Danmarks Statistik, Forbrugsanalysen FU02).
Store implikationer både privat og nationalt
Udviklingen i dagligvare- og boligbyrden har store implikationer for dansk økonomi.
Adm. direktør i Quantic, Daniel Soren, udtaler:
”Det er problematisk, at Danmark på mange måder er knækket over i to økonomiske halvdele. Vi hører løbende, at det går godt for dansk økonomi, og at der er styr på inflationen. Men for den ene halvdel af danskerne hænger det simpelthen ikke sammen med virkeligheden.”.
”En todelt økonomi er en udfordring for Danmark. En stor del af dansk økonomi er baseret på danskernes købekraft og købevillighed. Det kommer til at ramme rigtig mange detailforretninger, producenter og dansk byggeri. Det betyder, at når dansk økonomisk skal ”trække sig selv op”, så er det kun den ene halvdel, der har kræfterne.”.