Tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen efterforskes af politiet i Letland.
Det drejer sig om to sager om økonomisk kriminalitet, og det har forbindelse til den tidligere statsministers rolle i banken PNB Banka - Anders Fogh var næstformand for bankens uafhængige råd.
Banken gik konkurs i 2019 og efterlod et hul i regnskabet på mere end en milliard kroner.
De lettiske myndigheder bekræfter overfor Børsen, at Anders Fogh og bankens øvrige ledelse bliver efterforsket.
"En aktiv efterforskning er stadig i gang, og eventuelle kommentarer, herunder om de involverede personer, kan forstyrre efterforskningen på nuværende tidspunkt," siger Simona Gravite, PR-chef for statspolitiet i Letland, til Børsen.
Stævnet for trecifret millionbeløg
Efter bankens konkurs blev Anders Fogh og otte andre personer stævnet i fællesskab for et beløb, der svarer til 230 millioner kroner.
Det var kuratoren i PNB Banka, der stod bag søgsmålet, og han forklarede det med, at det uafhængige råd havde handlet uforsvarligt ved at godkende transaktioner, der drænede banken for millioner, inden den gik konkurs.
Børsen skriver, at de lettiske myndigheder blandt andet har fokus på et bestyrelsesmøde fra sommeren 2019, hvor Anders Fogh stemte for at gennemføre en række transaktioner og opsigelser af sikkerhedsstillelser. Ifølge konkursboet var disse beslutninger med til at forgylde bankens russiske ejer og bestyrelsesformand med hvad der svarer til 240 millioner kroner.
Og det hele skete får måneder, før banken krakkede.
Det er veldokumenteret, at Anders Fogh Rasmussen stemte for de omstridte beslutninger, og derfor mener den juridiske chef i konkursboet efter BNK Banka, at den tidligere statsminister ikke har særligt mange muligheder i forhold til at bestride sin rolle.
Ville tage pant i ejendom
Anders Foghs danske advokat, Jacob Skude Rasmussen, skriver til Børsen, at de ikke er bekendte med, at Anders Fogh efterforskes af politiet i Letland.
Anders Fogh oplyser, at han vil forholde sig til beskyldningerne, når retssagen er i gang i Letland. Videre mener han, at bankens konkurs ikke kan bebrejdes det uafhængige råd.
En lettisk domstol har faktisk godkendt, at man kan tage Anders Foghs værdier i Danmark som pant og stille dem som sikkerhed i millionsøgsmålet mod Fogh og bankens bestyrelse.
Den beslutning blev imidlertid afvist ved Østre Landsret tilbage i marts, og derfor er der også gang i en juridisk uenighed Danmark og Letland imellem.