Nogle er glade for fart. Det er der ikke noget galt i.
Anderledes alvorligt bliver det, når man vælger at så stort på de fartgrænser, der er rundt omkring på de danske veje for, at alle får de bedste forudsætninger for at komme sikkert frem til deres destination.
Om vedkommende har været sent på den, eller om hvad der var årsagen, er ikke til at vide, men sikkert er det i hvert fald, at en bilist blev blitzet af en fotovogn, da vedkommende kørte hele 174 kilometer i timen på Sydmotorveje omkring Tappernøje for to uger siden.
Det skriver Sjællandske Nyheder.
Derfor bliver bilen ikke taget
Umiddelbart kunne det lyde som om, hastigheden var høj nok til, at det kunne kategoriseres som vanvidskørsel, men bilisten får faktisk lov til at beholde sin bil.
Den højest tilladte hastighed på strækningen er nemlig 130 km/t, og det betyder, at bilisten "slipper" med en betyinget frakendelse, og skal dermed op til ny køre- og teoriprøve.
Derudover skal han også betale 5900 kroner i samlet bøde og bidrag til Offerfonden.
Dette tæller som vanvidskørsel
Siden 31. marts 2021 har politiet i Danmark kunnet beslaglægge, konfiskere og sælge biler, der bruges til vanvidsbilisme.
Men hvad tæller egentlig som vanvidsbilisme? Ifølge færdsels- og straffeloven gælder det blandt andet:
Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 km/t.
Kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover.
Spirituskørsel med en promille over 2,00.
Hvis man udviser særlig hensynsløs kørsel – det kan f.eks. være, hvis man i tæt trafik gentagne gange overskrider fuldt optrukne spærrelinjer og dermed skaber farlige situationer, eller hvis man kører imod færdselsretningen på en motorvej.
Det er også vanvidskørsel hvis man forsætligt forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed – det kan f.eks. være, hvis man kører bilen ind på cykelstien for at forskrække cyklisterne, eller hvis man bevidst påkører fodgængere i et fodgængerfelt.