Vi ved det godt. At køre i bil kan hurtigt blive kedeligt, og i stedet for at spilde tiden på vejene, er det fristende at fikse nogle småting, imens man sidder bag rattet.
For eksempel at svare på en sms på mobilen, tage opkaldet fra chefen eller for den sags skyld kæmpe sig igennem den kringlede menu på bilens lydsystem.
Ifølge Vejdirektoratets seneste Dødsulykkestatistik var uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering nemlig en medvirkende årsag til seks ud af 10 dødsulykker i trafikken i 2021, og dykker man nærmere ned i tallene, er der særligt en forseelse, der skiller sig ud.
For selvom reglerne blev ændret i 2019, så man oven i bøden også får et klip for at bruge telefonen, imens man kører, holder det altså ikke flere tusinde danskere fra stadig at bryde den regel - og det går i høj grad ud over trafiksikkerheden.
Mere end 64 klip om dagen
Således uddelte politiet i 2021 23.376 ’klip’ for brug af håndholdt mobil. Hvis man fordeler det ud på hele året svarer det til, at der blev givet mere end 64 klip om dagen for denne forseelse alene,
Det svarer til hver fjerde af alle klip i kørekort det år, viser tal, FDM tidligere har samlet ind fra landets politikredse.
"Der kan næppe være tvivl om, at mobiltelefonen er en meget stort synder i forhold til at skabe uopmærksomhed bag rattet. Det er ikke kun et dansk problem, men noget man også genkender i resten af Europa," siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.
Kampagne på tværs af landegrænser
Problemet er imidlertid ikke kun begrænset til de danske veje. Faktisk er problemet med bilister, der bruger telefonen, imens de bør have opmærksomheden på vejen, så stort i Europa, at 30 lande har slået sig sammen om en kampagne, der skal få bilisterne til at forstå, hvor farligt det faktisk er.
Det er bilklubbernes parapblyorganisation, FIA Region 1, der laver den nye kampagne på de sociale medier, og et af budskaberne er, at bilister, der bruger mobil bag rattet, har op til fire gange så høj risiko for at blive involveret i et trafikuheld.
FDM er med i den europæiske kampagne, og som Dennis Lange siger det:
Hvis bare én bilist lægger telefonen væk, imens de kører, som følge af kampagnen, er trafiksikkerheden blevet forbedret.