Fredag skete det, som mange har frygtet, og mange har ventet på: Den britiske indenrigsminister, Priti Patel, har godkendt, at stifteren af Wikileaks, Julian Assange, kan blive udleveret til USA. Det skriver TV2.
På den anden side af Atlanten kan han se frem til at blive retsforfulgt for 18 anklagepunkter. Det skriver Reuters.
Ifølge nyhedsbureaet AP er der 17 anklager for spionage og en enkelt for misbrug af computer.
Indenrigsministeriet oplyser, at britiske domstole ikke har fundet grundlæg for, at en udlevering til USA vil være i strid med Julian Assanges menneskerettigheder. Dermed skrives der et nyt, stort kapitel i Julian Assanges årelange kamp mod rettergang i USA.
Assange har 14 dage til at anke afgørelsen, og den ret har han tilsyneladende i sinde at benytte sig af.
I en pressemeddelelse fra Wikileaks' officielle Twitter-profil lyder det i hvert fald, at "vi vil anke gennem retssystemet".
Tidligere afvist udlevering på grund af mentalt helbred
Spionageanklagerne knytter sig ifølge Reuters særligt til, at Wikileaks gennem tiden har udgivet en lang række fortrolige dokumenter fra blandt andet det amerikanske militær. Udgivelser, som den amerikanske regering mener har bragt liv i fare.
Tidligere har en britisk dommer afgjort, at Assange ikke kunne deporteres af hensyn til udfordringer med hans mentale helbred. Det handlede blandt andet om, at man mente, Assange var selvmordstruet, hvis han blev lukket inde i et højsikkerhedsfængsel.
Efterfølgende blev den afgørelse dog droppet, da USA gav en række forsikringer til udleveringen - blandt andet at Assange vil kunne afsone eventuelle domme i hjemlandet Australien.
Julian Assange opholdt sig i syv år på Ecuadors ambassade i England, hvor han havde fået tilkendt politisk asyl. Her var i sikkerhed for at blive udleveret til USA.
Udover den potentielt kommende retssag i USA, har Assange også været krævet udleveret til Sverige, hvor han var mistænkt for voldtægt. Den sag blev droppet i 2019.