Region Hovedstaden og Region Sjælland har hjemsendt et antal medarbejdere, mens det undersøges om, der var faglig begrundelse for de opslag, de i løbet af weekenden har lavet i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige fra Vestsjælland, der lørdag eftermiddag ifølge politiet blev udsat for bortførelse og alvorlige overgreb.
Efter en politieftersøgning blev pigen fundet søndag og i ambulance bragt ind til undersøgelser på Rigshospitalet. Samtlige opslag i pigens journal gennemgås og det undersøges, om medarbejderne havde et berettiget ærinde i forbindelse med behandlingen af den 13-årige.
Hospitalsdirektør Rasmus Møgelvang fra Rigshospitalet har talt med pigens mor om opslagene i datterens journal. Han har på hospitalernes vegne undskyldt og understreget, at han og ledelsen i de to regioner ser med dybeste alvor på denne sag. Han har også aftalt med moren, at regionerne orienterer offentligheden om sagen.
"Vi har alle været dybt berørt over den her sag, men jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig over, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke har kunne styre deres nysgerrighed og har snaget i en journal, der ikke bare handler om et barn, men et barn, der har været udsat for en forfærdelig forbrydelse. Det er i mine øjne skærpende omstændigheder," siger Rasmus Møgelvang i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.
Regionerne har øjeblikkeligt igangsat alle relevante ansættelsesretlige procedurer, og sagen er anmeldt til både Datatilsynet og Styrelsen for Patientklager. Desuden er regionerne i dialog med politiet.
Journalen for den 13-årige pige er eftersigende særligt beskyttet, og det er derfor ikke sikkert, at de nysgerrige ansatte faktisk har haft mulighed for at læse, hvad der stod i journalen.
De hjemsendte medarbejdere er ifølge TV 2 tilbage på arbejde torsdag morgen, men sagen stopper ikke her.
Politianmeldelse overvejes
"Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete ansættelsesretlige konsekvenser for de enkelte medarbejdere, men med de skærpende omstændigheder i den konkrete sag, så betyder det, at alle ansættelsesretlige konsekvenser – herunder afskedigelse - er i spil. Samtidig vurderes det i hver enkelt tilfælde, om der skal ske politianmeldelse af den enkelte medarbejder," siger Rasmus Møgelvang.
Loggen over, hvem der har været inde og se i journalen, her en vis forsinkelse, og derfor kan det ikke udelukkes, at der de kommende dage dukker flere sager op med uretmæssige besøg, som skal undersøges.
De to regioner vil grundigt evaluere sagen, om der er behov for at justere i regionens kontroller med patienternes sundhedsoplysninger.