Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skræmmende tal: Koster 11 børn livet hver uge

Politi

14/07/2023 10:37

J. Bøgen

Alene i år er 289 forsvundet eller omkommet på rejsen.

Mindst 289 børn anslås ifølge UNICEF at være døde eller forsvundet i år i forsøget på at krydse den farlige migrationsrute over det centrale Middelhav fra Nordafrika til Europa.

Det svarer til, at næsten 11 børn dør eller forsvinder hver uge, mens de søger efter sikkerhed, fred og bedre muligheder.

Siden 2018 anslår UNICEF, at omkring 1.500 børn er døde eller forsvundet i forsøget på at krydse det centrale Middelhav. Dette tal tegner sig for 1 ud af 5 af de 8.274 mennesker, der er døde eller forsvundet på ruten, ifølge tal fra IOM (FNs migrationsorganisation).

Tallene er behæftet med stor usikkerhed, da mange skibe formentlig forliser uden at blive registrerede og der heller ikke er overlevende efter forliset til at bevidne. Det er derfor praktisk umuligt at verificere antallet af omkomne børn; sandsynligvis er tallet højere end det her anslåede.

Antallet af forsvundne børn er estimeret på baggrund af det samlede antal forsvundne migranter og demografien for ankomster til Europa på samme rute.

"Alt for mange børn går ombord på migrantskibe i forsøget på at finde tryghed, blive genforenet med deres familie og søge en mere håbefuld fremtid; kun for at miste livet eller forsvinde på vejen," udtaler UNICEFs internationale generalsekretær, Catherine Russell og fortsætter:

"Dette er et klart tegn på, at der skal gøres mere for at skabe sikre og lovlige veje for børn til asyl, samtidig med at indsatsen for at redde liv til søs styrkes. I sidste ende skal der gøres meget mere for at løse de grundlæggende årsager, der i første omgang får børn og deres familier til at sætte livet på spil i forsøget på at krydse Middelhavet."

Dobbelt så mange børn over Middelhavet i år

UNICEF anslår, at 11.600 børn - i gennemsnit 428 børn om ugen - er ankommet til Italiens kyster fra Nordafrika siden januar 2023. Dette er en fordobling i forhold til samme periode i 2022. De fleste børn rejser fra Libyen og Tunesien, efter at de allerede har foretaget farlige rejser fra lande på tværs af Afrika og Mellemøsten.

I de første tre måneder af 2023 blev 3.300 børn - 71 procent af alle børn, der ankom til Europa via denne rute - registreret som uledsagede eller adskilt fra forældre eller værger, hvilket satte dem i større risiko for at opleve vold, udnyttelse og misbrug. Piger, der rejser alene, er især tilbøjelige til at opleve vold før, under og efter deres rejser.

I overensstemmelse med forpligtelser i henhold til international lov og konventionen om barnets rettigheder opfordrer UNICEF regeringer til bedre at beskytte sårbare børn til søs og i oprindelses-, transit- og destinationslande, ligesom UNICEF også opfordrer EU til at sikre, at ovenstående afspejles i EU-pagten om migration og asyl, som er under forhandling.

Baggrundsviden

  • Dataanalysen, der refereres til i denne pressemeddelelse, er produceret af UNICEF ved hjælp af data om ankomster til Italien fra UNHCR's Operational Data Portal (pr. 9. juli 2023) og data om forsvundne migranter på den centrale middelhavsrute fra IOM's Missing Migrants Project (pr. 3. juli 2023), tilgået den 10. juli 2023.

  • UNHCR rapporterede 90.605 ankomster til Europa mellem januar og 9. juli 2023 via Middelhavet.

  • De fleste af disse ankomster, 69.599 eller 77 procent, skete gennem den centrale middelhavsrute. Den centrale middelhavsrute (som refererer til søvejen fra Nordafrika, hovedsagelig Tunesien og Libyen, til Italien) er en af ​​de mest aktive og farlige.

  • For de 69.599 flygtninge og migranter, der foretog rejsen over den centrale middelhavsrute siden januar 2023, rapporterede UNHCR en andel på 16,7 procent børn - eller omkring 11.600 børn.

  • Antallet af forsvundne børn er estimeret baseret på det samlede antal forsvundne migranter og demografien for ankomster på samme rute.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.