Det var et alt andet end rart besøg, da Østerport Slagter i Ikast for nylig fik besøg af Fødevarestyrelsens kontrollanter.
Ikke fordi Lene Hammer Larsen, der ejer Østerport Slagter, generelt har noget imod besøg fra Fødevarestyrelsen - der er nemlig altid styr på tingene i den lille biks.
Troede hun.
For på indpakningen til de hjemmelavede frikadeller i køledisken var der nemlig en fejl, som kom til at koste slagteren dyrt.
På listen over ingredienser stod der "æggepulver", ganske som der skal - men det var stavet med småt. Og ifølge Fødevarestyrelsen var det problematisk, at det ikke var skrevet med stort, altså "ÆGgepulver", så det var nemt for allergikere at se.
Resultat: En bøde til slagteren på intet mindre end 40.000 kroner og en rigtig sur smiley i kontrolrapporten.
Foto: Screendump, findsmiley.dk
Straf står ikke mål med fejl
Fødevarestyrelsen har afvist at stille op i interview med TV MIDTVEST, men de begrunder i et skriftligt svar, at bødestørrelsen afspejler sagens alvor, fordi butikken ikke har haft styr på sin allergenmærkning, og det kan være fatalt for allergikere.
Omvendt mener Lene Hammer Larsen, at straffen er helt ude af proportioner.
"Vi er godt klar over, at vi har fejlet, men jeg synes, at en påtale havde været nok. En bøde på 40.000 kroner er helt ude i hampen," siger hun til TV MIDTVET.
Astma- og Allergi Danmark er derimod enig i den hårde dom over frikadelle-mærkaterne, for der skal være konsekvenser ved for dårlig allergene-oplysning. Lovgivningen er til for at sikre, at mennesker ikke bliver alvorligt syge, og når man arbejder med fødevarer må man sætte sig ind i lovgivningen, lyder det.
Derfor ser de det også mere som en bøde for ikke at passe godt nok på mennesker, der risikerer at blive alvorligt syge, end en straf for ikke at have styr på de grammatiske detaljer.