Den 38-årige Thomas Thomsen, som onsdag blev fundet skyldig i drab og forsøg på voldtægt af Mia Skadhauge Stevn samt usømmelig omgang med lig har fået sin dom.
Og sagens modbydelige karakter afspejler sig mildest talt i den straf, Thomsen netop er blevet idømt af Retten i Aalborg.
Af de 12 nævninge blev der nemlig afgivet to stemmer for fængsel i 16 år, fire stemmer for livstid og seks stemmer for forvaring.
Og på den baggrund er Thomas Thomsen altså idømt forvaring - en straf, han dog valgte at anke på stedet.
Han anker med påstand om frifindelse for alle forhold undtagen usømmelig omgang med lig, og alternativt en mildere straf.
Skærpende omstændigheder
Blandt årsagerne til, at Thomas Thomsen onsdag blev kendt skyldig i de voldsomme forbrydelser, var, at retten simpelthen ikke troede på den nu dømtes forklaring om, hvordan Mia Skadhauge Stevn døde.
Hans egen udlægning var, at hun faldt i et skovområde, og at hendes taske i den forbindelse hang fast i en gren, hvilket gav hendes hoved et unaturligt ryk.
Derudover fandt retten det bevist, at Thomsen havde kørt rundt i Aalborg, samlet Mia Skadhauge Stevn op og kørt ud til det afsides skovområde ved Hammer Bakker - en adfærd, der får retten til at mene, Thomsen havde et seksuelt motiv til at samle sit offer op og efterfølgende tage hendes liv.
Netop dødsårsagen har også været et stridspunkt i sagen. Som nævnt ovenfor har den dømte forklaret, at Mia Skadhauge Stevn døde som følge af en ulykke, men obduktionserklæringen mente, at der var tale om kvælning i mindst 4-5 minutter som årsag til døden.
Forvaring, livstid, tidsbestemt
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige strafformer, så her får du lige et overblik.
Hverken livstid eller forvaring har nogen længstetid. Det vil altså sige, at den dømte i teorien skal tilbringe resten af sit liv indespærret.
Forskelleb på de to straffe er, at man ikke kan søge om prøveløsøadelse, hvis man er idømt forvaring. Retten kan dog vælge at prøveudskrive den dømte på et tidspunkt.
Ved livstid kan man søge om prøveløsladelse efter 12 år.
I gennemsnit afsoner en forvaringsdømt omkring 13 år i fængslet, og ved livstid er den gennemsnitlige tid bag tremmer omkring 17½ års fængsel.
En tidsbestemt straf har, som titlen antyder, en udløbsdato. Det vil altså sige, at når man har afsonet det antal år, man er blevet idømt fængsel, så bliver man løsladt.