Jobcentrene vil snart være fortid. I hvert fald hvis det nye regeringsgrundlag står til troende.
På pressemødet, hvor Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen præsenterede politikken for den nye regering, blev det nemlig gjort klart, at jobcentrene får kniven.
Ifølge B.T. står der i regeringsgrundlaget, at:
"Regeringen vil nytænke og reformere beskæftigelsesindsatsen, så udgifterne hertil reduceres med tre mia. kr. i 2030."
"Det skal ske ved at nedlægge jobcentrene, sætte kommunerne fri af statslige proceskrav og prioritere de indsatser, der hjælper ledige tættere på arbejdsmarkedet," lyder det videre.
Tanken er, at det i højere grad skal være a-kasserne og private aktører, der skal hjælpe med at få danskere uden job tilbage på arbejdsmarkedet - særligt de danskere, der er uden job i kortere perioder.
Den øvrige beskæftigelsesindsats skal så i stedet prioriteres, så den har særligt fokus på de danskere, der har vanskeligt ved at finde et arbejde.
De skal ifølge regeringsgrundlaget "omfattes af mere værdige indsatser med større effekt."
Desuden står der, at "Socialt bedrageri skal mødes med hård og markant konsekvens". Hvad disse konsekvenser indebærer, bliver ikke umiddelbart uddybet.
Danmark har 94 jobcentre, og der arbejder cirka 12.500 fuldtidsbeskæftigede.
De tre milliarder kroner, der bliver frigivet ved at nedlægge jobcentrene skal så i stedet bruges til at give (nogle) offentligt ansatte mere i løn.
Hvilke grupper, der bliver imødeset i denne manøvre, vides ikke endnu.
Generelt er der lagt op til store ændringer på det danske arbejdsmarked med den nye regering. Blandt andet vil de tre partier (S, V og M) give skattelettelser for 5 milliarder kroner - heraf skal de 4 milliarder gå til at øge AM-bidraget