Et borgerforslag om automatisk organdonation har samlet næsten 54.000 underskrift. Foto: Shutterstock
Et borgerforslag om automatisk organdonation har samlet næsten 54.000 underskrift. Foto: Shutterstock

Borgerforslag om automatisk organdonation diskuteres på Christiansborg: Sådan vil partierne stemme

Politik

03/06/2022 12:14

J. Bøgen

Et borgerforslag om at gøre organdonation automatisk i stedet for et aktivt tilvalg, som det er nu, har samlet nok underskrifter til at blive taget på i Folketinget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skal borgere i Danmark automatisk være registreret som organdonorer, så man aktivt skal vælge det fra? I stedet for aktivt at skulle vælge det til, som reglerne er i dag?

Det tyder det på, at flere tusinde danskere mener. Et borgerforslag om ovenstående ide har nemlig fået næsten 54.000 underskrifter, og det betyder, at Folketingets partier skal diskutere det på Christiansborg.

Men hvad mener partierne om forslaget?

"Vi skal ikke tage organer fra folk mod deres vilje"

Ifølge DR ser forslaget ud til at falde til jorden. Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, De Konservative og Socialdemokratiet har i hvert fald sagt, at de ikke vil stemme for forslaget.

"Forslaget går for langt. Det skulle nødig være sådan, at vi tager organer fra folk mod deres vilje. Jeg mener, at folk hellere selv aktivt skal tage stilling til om, de vil være organdonorer," siger Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet, til DR Nyheder.

De Konservatives sundhedsordfører, Martin Geertsen, stemmer i og tilføjer, at Folketinget for et par uger siden vedtog et beslutningsforslag om noget lignende. Det skal nemlig tvinge borgerne til at tage stilling til organdonation, når de for eksempel skal have nyt pas eller kørekort.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er tvunget til at gennemføre beslutningsforslaget, og forhandlinger om den konkrete udmøntning af ideen finder sted i næste uge.

Venstre lader medlemmerne stemme med hjertet

Venstre har valgt en anden tilgang til spørgsmålet. De 40 medlemmer af partiets folketingsgruppe kunne nemlig ikke blive enige om partiets holdning til spørgsmålet, og derfor må medlemmerne stemme lige det, de vil.

Partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen, fortæller til TV2, at de store etiske spørgsmål forbundet med forslaget gør, at de ikke vil tvinge medlemmerne til at stemme ud fra en bestemt linje.

Danmark og Tyskland er de sidste

For nylig vedtog Schweiz, at organdonation fremover skal være et aktivt fravalg. Det er det 24. land i Europa, der ændrer i reglerne for organdonation, og det betyder, at det faktisk kun indbyggerne i Danmark og Tyskland, der stadig skal tage aktivt stilling til spørgsmålet.

I 2018 var et lignende borgerforslag om formodet samtykke til organdonation oppe og vende i Folketinget. Dengang kunne der ikke samles flertal for at ændre i reglerne, og noget tyder altså på, resultatet af fredagens afstemning ender på samme måde.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.