Det er konklusionen i en række nye anbefalinger fra Konkurrencerådet. Det er et vigtigt skridt på vejen mod en fair konkurrence, mener DI’s branchefællesskab for rådgivningsvirksomheder, DI Rådgiverne.
- Private rådgivervirksomheder oplever urimelig konkurrence fra offentlige institutioner som for eksempel Danmarks Statistik, SFI og KORA. Jo flere opgaver betalt af skatteborgerne, som de offentlige institutioner udfører, jo mere bliver de i stand til at løse opgaver uden for deres kerneområder i konkurrence med de private virksomheder. Tilmed ofte til lavere priser, fordi reglerne er for upræcise, siger branchedirektør fra DI Rådgiverne Henriette Søltoft.
DI - Dansk Industri
Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.
Konkurrencerådet anbefaler, at der sættes hegnspæle op for, hvilke opgaver, de offentlige institutioner må konkurrere med private virksomheder om på det kommercielle marked.
- Det er vi meget tilfredse med. Det dur jo ikke, at offentlige virksomheder for skattekroner opbygger store rådgiverhuse, som går i konkurrence med private virksomheder. Vi mener, at det er nødvendigt med helt klare regler for, hvor langt de offentlige institutioner må bevæge sig væk fra de offentlige kerneopgaver som for eksempel forskning og udvikling, siger Henriette Søltoft.
Samtidig anbefaler Konkurrencerådet, at offentlige institutioner, som konkurrerer på det private marked, skal beregne deres priser på samme måde som private virksomheder. Priserne skal indeholde alle omkostninger – også indirekte omkostninger som uddannelse og varme, og fortjenesten skal også regnes med.
- Det svarer til den måde, private virksomheders fastsætter deres priser på, og det vil gøre konkurrencen mellem offentlige og private virksomheder mere lige, siger Henriette Søltoft.
Konkurrencerådets anbefalinger kommer på baggrund af en analyse fra Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen om offentlige aktiviteter på private markeder.
- Anbefalingerne fra Konkurrencerådet er så klare, at de ligger lige til det politiske højreben. Vi ser frem til politisk opfølgning med skærpede regler, hvilket er sundt for konkurrencen og en afgørende håndsrækning til rådgivervirksomhederne. Vi håber, at Konkurrence og forbrugerstyrelsen fortsætter undersøgelserne omkring konkurrenceforvridning fra det offentlige, herunder området for kontroludbud og offentlig støtte til uddannelse, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne.
Yderligere oplysninger hos branchedirektør i DI Rådgiverne Henriette Søltoft på 0045 20883919