Det er ikke kun i den spanske region Catalonien og de italienske regioner Lombardiet og Veneto, der bliver diskuteret henholdsvis løsrivelse og mere selvstyre.
Også andre steder i Europa er der områder med separatistiske traditioner. Her er de mest kendte og debatterede.
* Baskerlandet, region i Spanien:
Baskerlandet har en befolkning på 2,1 millioner og er koncentreret omkring byerne Bilbao og San Sebastian, og det baskiske sprog tales af 28,4 procent af alle baskere.
Den militante gruppe ETA's væbnede kamp for selvstændighed sluttede i 2010.
Regionen har betydeligt selvstyre og fastsætter blandt andet selv sine skatter. Dog har regionen slet ikke den samme rigdom som Catalonien.
Tusindvis af baskere har demonstreret til støtte for catalansk uafhængighed, og Det Baskiske Nationalistparti vil gerne selv afholde en folkeafstemning.
* Flandern og Vallonien, regioner i Belgien:
Dybe kløfter i det belgiske samfund har længe sat spørgsmålstegn ved landets levedygtighed i fremtiden. I 2010-11 tog det 541 dage at danne en føderal regering.
Belgien domineres af det hollandsktalende Flandern og det fransktalende Vallonien. Det største parti i det belgiske parlament er Ny Flamsk Alliance, og det ses som tilhænger af gradvis uafhængighed.
Belgiens regionale politikere har allerede en enorm indflydelse. Således var en frihandelsaftale mellem EU og Canada nær faldet til jorden, fordi Vallonien i første omgang nægtede at give sit samtykke til aftalen.
* Korsika, fransk region og ø i Middelhavet:
Forud for det franske regionalvalg i 2015 slog korsikanske nationalister sig sammen, og deres koalition vandt flere end 35 procent af stemmerne.
Mange indbyggere på Korsika ønsker mere autonomi fra Frankrig, fordi de ønsker at bevare korsikansk kultur og sprog.
Korsikas Nationale Befrielsesfront har lanceret angreb siden 1970'erne, men sidste år meddelte bevægelsen, at den indstiller sine operationer.
* Skotland, en af de fire nationer, der udgør Storbritannien:
Til en folkeafstemning i 2014 stemte skotterne for at blive i Storbritannien, men efterfølgende voksede støtten til Det Skotske Nationalparti (SNP), som året efter vandt 56 af Skotlands 59 pladser i parlamentet.
Det antal faldt til 35 ved valget i år, men SNP håber stadig, at de kan få en ny folkeafstemning på et tidspunkt.
* Af andre uafhængighedsbevægelser i Europa kan nævnes Wales, Cornwall og Nordirland (Storbritannien), Galicien og Aragon (Spanien), Schlesien (Polen), Frisland (Holland og Tyskland), Bayern (Tyskland), Sardinien og Sydtyrol (Italien), Bretagne, Occitania, Alsace og Savoy (Frankrig) samt Aaland (Finland).
Kilder: Wales Online, Sunday Express og The Washington Post.
/ritzau/