”Sæt priserne op på tobak, så en pakke cigaretter kommer til at koste 100 kroner. Sidestil nikotinprodukter med tobak, så de blandt andet stiger tilsvarende i pris. Indfør en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol og sæt også priserne markant op på de våde varer.”
Budskabet fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, er ikke til at tage fejl af, og der er en grund til, at forslagene kommer netop nu,
I denne uge fortsætter forhandlingerne om forebyggelse, som indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har indbudt til, nemlig. Det er i den forbindelse, Lægeforeningen opfordrer politikerne til at gå ambitiøst til værks.
”Det vil forbedre sundheden hos børn, unge og voksne og hindre tusindvis af sygdomstilfælde og derfor samtidig også have den meget vigtige effekt, at tusindvis af indlæggelser bliver forebygget. Netop forebyggelse af sygdomme og indlæggelser er en forudsætning for at få et mere robust sundhedsvæsen, som Robusthedskommissionen også understregede for nylig,” siger Camilla Rathcke.
Store udfordringer i sigte
Sundhedsvæsenet er ramt af massiv mangel på arbejdskraft, og det vil vare ved i en længere årrække. I 2030 vil vi mangle 40.000 sundhedspersoner, hvis ikke der gribes markant ind. Det viser Lægeforeningens arbejdskraftanalyse.
Derfor er det afgørende at prioritere forebyggelse, fordi det ikke kun er til gavn for den enkelte, men også aflaster sundhedsvæsenet og frigør tid og kræfter.
På langt sigt kan for eksempel tiltag mod tobak som højere priser og tværfaglige indsatser mod rygning på grundskoler og på ungdomsuddannelser forhindre mere end 50.000 indlæggelser om året, viser en forebyggelsesanalyse, Lægeforeningen har udarbejdet.
Desuden er det dokumenteret af Vidensråd For Forebyggelse, at en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol plus højere priser vil nedbringe alkoholforbruget, særligt blandt skolebørn og unge.
”Forebyggelse af røg og druk vil aflaste sundhedsvæsenet og forbedre menneskers sundhed. Det kan faktisk kun gå for langsomt med at sætte markant ind,” understreger Camilla Rathcke.