Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan ramme 300.000 boligejere: Vil ændre i loven, så de kan tvinges til det

Politik

14/03/2024 08:46

J. Bøgen

Det er simpelthen nødvendigt at have den mulighed, lyder det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da energikrisen tog tilløb i 2022, stod det klart, at der skal fart på omstillingen fra fossile brændsler til stabile, grønne varmekilder i danske hjem.

Men det er svært at få fjernvarmerør hurtigere i jorden, når eksempelvis tilladelsen til at køre en gravko i stilling er forskellig fra Solrød til Sønderborg.

Ligesom det er vanskeligt at motivere danskerne til at vælge nye, grønne varmeløsninger, når de ikke kender fremtiden for naturgassen.

Med 10 konkrete anbefalinger og 30 indsatsområder baner NEKST-arbejdsgruppen "Farvel til gas i danske hjem" nu vejen for hurtigere omlægning til grøn varme.

Husejere skal kunne tvinges

Centralt står det blandt andet, at danskerne skal have klar besked om mulige varmeløsninger, at tidlig dialog og parallelle processer om blandt andet udvikling af fjernvarme- og elnettet kan barbere op til et år af forløbet, og at strømlining af praksis på tværs af kommunegrænser kan medføre hurtigere og billigere udrulning af fjernvarme.

”Omlægning til grøn varme kræver, at vi har modet til at udfordre de beslutninger, vi traf for bare to år siden. I arbejdsgruppen har vi undersøgt, hvordan nuværende rammer kan optimeres, og udfordret dem der, hvor de spænder ben for kloge, sammenhængende løsninger. Vi håber, at regeringen sammen med forsyningsselskaber, kommuner og private aktører vil tage anbefalingerne videre i arbejdet for at sikre stabil, grøn og billig varmeforsyning til danskerne mange år frem,” siger Lars-Peter Søbye, forperson for NEKST-arbejdsgruppen "Farvel til gas i danske hjem".

Mest opsigtsvækkende er måske forslag 1.3. Her anbefaler NEKST nemlig at ændre i lovgivningen, så man får hjemmel til at afkoble gaskunder.

Det kan betyde, at boligejere brænder inde med velfungerende gasfyr, men ifølge Nekst-arbejdsgruppens formand er det et greb, der er nødt til at komme i spil for at indfri de politiske målsætninger.

"Det er en mulighed, man er nødt til at have, for at man kan få lukket noget af gasnettet ned. Men i dag er den mulighed ikke til stede," siger Lars-Peter Søbye til mediet Finans.

Nye rammer for beslutninger om grøn omstilling af danskernes varme

Med afsæt i Klimaaftale om grøn strøm og varme fastsatte regeringen og aftalekredsen høje ambitioner for omlægning af grøn varme i danskernes boliger. Det omfatter blandt andet ambitioner om udrulning af fjernvarme inden 2028, hvor det giver mening, og at der i 2035 ikke skal være boliger, der opvarmes med gas.

Arbejdsgruppen forventer, at størstedelen af fjernvarmeprojekterne vil være udrullet inden 2028, mens en mindre andel af projekterne ikke kan realiseres inden for tidsrammen. NEKST-arbejdsgruppen peger derfor på, at 2028-ambitionen bør anskues mere fleksibelt.

Det skyldes, at tempoet i udrulningen påvirker omkostningerne for projekterne, blandt andet på grund af mangel på arbejdskraft, materialer og et højere renteniveau.

Få et overblik over de samlede anbefalinger her.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.