Ministeren har ikke helt styr på sine kreditkort. Foto: Shutterstock
Ministeren har ikke helt styr på sine kreditkort. Foto: Shutterstock

Minister har ikke styr på kreditkortene: Brugte sit ministerie-kort på restauranter og værtshuse

Politik

27/05/2022 06:20

J. Bøgen

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer, Rasmus Prehn, har åbenbart svært ved at kende forskel på sit eget kreditkort og det fra ministeriet - og har flere gange måtte betale tilbage.

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer, Rasmus Prehn (S), har gentagne gange brugt sit minister-kreditkort til at betale for regninger på barer og restauranter.

Ekstra Bladet skriver på baggrund af en agtindsigt, avisen har fået, at ministeren mindst tre gange siden, han fik ministerposten i november 2020, har brugt det forkerte kort til at betale på diverse beværtninger.

Efterfølgende har Prehn måttet til lommerne og betale pengene tilbage til ministeriet.

Alle ministre kan få et

Alle ministre i regeringen kan få et ministerie-Eurocard, som det, Rasmus Prehn har brugt forkert.

Ved tre lejligheder inden for samme år har Rasmus Prehn måttet til lommerne og tilbageføre penge fra sin egen private lønkonto, hvor han årligt modtager ministerlønnen, der ligger på 1,3 mio. kroner brutto.

Regningerne ligger på mellem 270 kroner for en tur på Sørens Værtshus - et stenkast fra Christiansborg - til 1780 kroner for en faktura på frokostrestauranten Kanalcafeen, der er kendt for at servere snaps med overfladespænding og store fadøl til smørrebrødet.

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at se, hvad regningerne dækker over, da bilagene for disse besøg ikke fremgår af aktindsigten.

Klokkeklart regelbrud

Prehns brug af kreditkortet til privat brug er i strid med reglerne - uanset at han senere har betalt tiltage. Sådan lyder det fra professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Sten Bønsing.

"Det er en forkert brug af kreditkortet. Der er ikke mulighed for, at man kan lægge ud for private indkøb; heller ikke, hvis man refunderer det efterfølgende," siger Sten Bønsing til Ekstra Bladet.

"Der er ikke mulighed for, at man giver en omgang øl på et værtshus og så betaler selv efterfølgende. Det er ikke meningen, at det offentlige skal agere bank eller kassekredit for offentligt ansatte - heller ikke ministre. Man må selv til lommerne."

Ifølge Sten Bønsing kan Rasmus Prehn ikke undskylde sig med, at han efterfølgende har betalt tilbage fra sin konto, eller at han har taget fejl af kreditkort.

"Det er klart, at det skal han jo. Ellers er der tale om økonomisk kriminalitet. Man bliver nødt til at have styr på sine kort. Ellers må man have et lille klistermærke eller lap på sit kort, så man ikke kommer til at bruge det forkerte. Og i øvrigt så har han jo gjort det flere gange. Man kan måske en enkelt gang begå en fejl, men det er svært at forestille sig, at man bliver ved."

Forvaltningsretsprofessoren forklarer, at der for offentligt ansatte, der gentagne gange misbruger erhvervskort kan komme ansættelsesretlige skridt på tale. Men at ministre kun kan sanktioneres gennem en næse i Folketinget - eller i yderste instans en rigsretssag.

"Og der er vi nok trods alt ikke med den her sag. Men der skal være styr på det."

Ekstra Bladet har også søgt aktindsigt i Landbrugs- og Fødevareministeriets regelsæt for brug af kreditkort. Et regelsæt, hvor det sågar fremgår, at kort kun udleveres, hvis reglementet underskrives af kortets modtager.

Det fremgår tydeligt af ministeriets eget regelsæt, at: 'Kortet må udelukkende bruges til udgifter, som kan relateres til tjenesten'.

Herefter listes en række scenarier op, hvor ministeriets kreditkort kan bruges, såfremt der er tale om arbejdsrelaterede udgifter. Det inkluderer blandt andet 'Mindre indkøb og køb på internettet (i begrænset omfang)' samt 'Øvrige særskilt begrundede indkøb'.

Ingen steder står det nævnt, at embeds-kreditkort kan bruges til at lægge ud for private indkøb. Og ingen af de tilbagebetalte beløb falder ind under disse kategorier.

Kan gå i særlige tilfælde - men der skal gives besked først

Hvis en minister endelig skal flotte sig på restauranter og barer i forbindelse med repræsentation af regeringen, så bør det fremgå tydeligt af sagen.

Det fremgår af Statsministeriets overordnede regelsæt for ministres udgifter.

"Hvor der i forbindelse med valg af restaurant mv. og/eller menu i særlige tilfælde lægges et højt niveau, kan det anbefales, at valget begrundes i en notits på sagen," står der i reglerne ifølge Ekstra Bladet.

Heller ikke dette har Rasmus Prehn eller ministeriet dog fundet nødvendigt forud for tilbagebetalingen af beløbene.

Ekstra Bladet har de seneste dage forsøgt at får et interview med landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S). Den socialdemokratiske minister har imidlertid svaret på skrift.

Prehn kryber til korset

Rasmus Prehn fortæller til Ekstra Bladet, at han er ærgerlig over at have brudt reglerne:

"Jeg er ærgerlig over, at et kort tilhørende ministeriet er blevet anvendt forkert. Der er tale om to episoder, hvor jeg i første omgang har tænkt, at det hørte under repræsentationsordningen, men efterfølgende har vurderet - nej, det betaler jeg selv privat for at undgå enhver tvivl. Og et udlæg, hvor jeg har tilbagebetalt det beløb for en middag, der lå over ministeriets normale ramme for kuvertpriser," oplyser Rasmus Prehn til avisen.

Ministeren fortæller desuden, at han i december 2021 af egen drift besluttede at droppe ministerkortet til repræsentations-udgifter:

"Alle beløb, jeg selv skal betale for, er efterfølgende - og på mit eget initiativ - blevet tilbagebetalt. Jeg ønsker rene linjer og har aldrig haft til intention at bruge mit arbejdskort privat. Jeg besluttede derfor at ændre praksis fra december 2021, så jeg betaler repræsentationsudgifter med mit private kreditkort og dernæst får ministeriet til at gennemgå mine udlæg, så der er fuldstændig rene linjer og ikke opstår tvivlsspørgsmål."

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.