Selv om Mette Frederiksen (S) er under hård beskydning fra De Radikale, og ultimatummet om valg eller mistillid nærmer sig skæringsdatoen, er hun den af de tre kandidater, flest danskere foretrækker som statsminister.
Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af en måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.
I målingen, der er foretaget fra 12.-19. september blandt 761 respondenter, peger 50,4 procent på den nuværende statsminister.
30,8 procent siger Søren Pape Poulsen, den konservative formand. Ugen inden lå han på 33,6 procent og ugen før det på 35,2 procent.
Bør skabe panderynker hos Venstre
Godt nok går Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, frem i den nye måling fra 14,2 til 18,8 procent.
Alligevel mener politisk kommentator Hans Engell, at målingen bør vække bekymring hos de to store borgerlige partier.
"Det mest opsigtsvækkende er i virkeligheden, at Jakob Ellemann-Jensen, til trods for at Mette Frederiksen er ude i hård vind, og Pape har haft nogle møgsager, stadig står så svagt, som han gør," siger Hans Engell til Ritzau.
Han peger på, at Venstre og Konservative ligger side om side i målingerne, og at når et parti vinder frem i målingerne, er det som regel partilederen, der trækker det tunge læs.
Derfor ser det altså ikke ud til, at Jakob Ellemann-Jensen for alvor har vundet vælgernes gunst, når et så markant fald til Søren Pape ikke udløser en større fremgang for Venstres formand.
Usandheder og 2030-plan spøger
Hans Engell nævner, at Papes fald i målingerne både kan skyldes de kritiske historier om hans nu tidligere ægtefælle og striden om økonomien i De Konservatives 2030-plan.
De to borgerlige kandidater får tilsammen støtte fra i alt 49,6 procent mod altså 50,4 procent til Mette Frederiksen som nok også har en fordel af at være den eneste røde statsministerkandidat i målingen, understreger Engell.
Det tætte løb mellem rød og blå afspejler sig også i den nyeste meningsmåling for partierne fra Voxmeter, som viser næsten dødt løb. Helt præcist er der blot 0,6 procents forspring til blå blok, og det kan forklares med den statistiske usikkerhed.
Der er derfor intet, der er givet, inden det sidste kryds er sat på valgdagen.
De Radikale holder fast ved at udtrykke mistillid til regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen udskriver valg senest 4. oktober. Ultimatummet kom allerede før sommer på baggrund af minksagen.
Et mistillidsvotum vil tidligst kunne blive stillet i folketingssalen 6. oktober.