Regeringen har lanceret en række hjælpepakker til erhvervslivet. Den seneste er en kæmpe håndsrækning til de mindre virksomheder med under 10 ansatte, som udgør ca. 97% af virksomhederne i Region Sjælland.
- Vi står i en ekstraordinær situation lige nu, hvor erhvervslivet er meget hårdt ramt. Heldigvis er Danmark i en situation, hvor staten også kan aktivere en ekstraordinær pose penge til de mindre virksomheder og vi vil gerne takke for den ekstraordinært hurtige reaktion som Regeringen og Folketinget har magtet at sætte i gang for de små virksomheder. Det har kæmpe betydning for region Sjælland, hvor den gruppe udgør stort set hele erhvervslivet, udtaler John Brædder, formand for Erhvervshus Sjælland og borgmester i Guldborgsund Kommune.
Krisen rammer alle virksomheder, men der er særlige grupper, som bliver ekstraordinært ramt. Det er fx hoteller, restauration, operationel service og de dele af detailhandlen, der ikke er fødevarer. I alt estimeres det, at ca. 7.000 virksomheder i region Sjælland hører til særligt udsatte brancher, som i den nye pakke efter planen får en ekstra håndsrækning i form af bl.a. støtte til faste udgifter, som fx husleje.
- Der er en række virksomheder, som fra den ene dag til den anden gik fra at have en rigtig sund forretning til ingen omsætning at have. Det er voldsomt, og dem holder den her pakke i særlig grad hånden under, så de ikke går konkurs, men til gengæld har en forretning, når kunderne vender tilbage efter karantæneperioden, udtaler John Brædder.
Men rigtig mange virksomheder vil stadig stå i en svær situation, og det er derfor afgørende, at man handler nu som virksomhedsejer. Og Erhvervshuset har et dedikeret team af medarbejdere siddende klar til at hjælpe.
- Man skal selvfølgelig sørge for at få gavn af de her støtteordninger. Det er ikke muligt at ansøge endnu, men så snart det er, skal man søge. Og så er der mange svære handlinger omkring alt fra personale til finansiering, som man skal tage action på lige nu. Erhvervshusets forretningsudviklere sidder klar til at vejlede, ganske gratis og uvildigt og med rent fokus på det bedste for forretningen. For det er svære valg, udtaler formanden for Erhvervshus Sjælland.
Helt grundlæggende er der nogle ting, man som virksomhed skal være opmærksom på i en krise som denne.
- For det første er det vigtigt, at man ikke stikker hovedet i busken, men tør se udfordringerne i øjnene. Man skal sørge for at ringe og tale med banken om tingene og lægge en plan for økonomien. For det andet skal man kigge på, hvad man gør, når hjulene går i gang igen. Hvilke behov man har til den tid? Ingen kender fremtiden, men det handler om at være så forberedt som muligt, så kommer man også bedst igennem, udtaler John Brædder.
Selvom samfundet står i en ekstraordinært svær situation, så er John Brædder dog optimistisk på Danmarks og region Sjællands vegne.
- Vi er i erhvervslivet langt bedre polstret, end vi var under finanskrisen. Bankerne er bedre stillet, og virksomheder er bedre gearet til at håndtere en krise. Men nogle virksomheder kommer til at lukke, og så handler det om at gøre det bedst muligt. Vi står klar både med viden og erfaring til både dem der står i en dyb krise, og dem som er udfordret, men har mere at stå imod med, udtaler John Brædder.
Den nye pakke er endnu ikke vedtaget, men forventes at være forhandlet på plads i de kommende dage, og kommer efter planen til at gælde med tilbagevirkende kraft. Alle vejledninger omkring redningspakken lægges på virksomhedsguiden.dk