Vi er på vej ind i en økonomisk hård periode i Danmark, og der skal afskaffes en helligdag for at frigive penge til de statslige budgetter.
Det er bare to af de meldinger, der har været fremme i medierne, når den økonomiske situation i Danmark og verden generelt har skullet beskrives i den seneste tid.
Men nu viser det sig, at den danske statskasse er bedre foret, end man havde frygtet. Faktisk langt bedre.
I august 2022 vurderede Finansministeriet nemlig, at statens såkaldte nettokasse, der dækker over pengestrømmene i statens finanser, ville indeholde omkring 76 milliarder kroner.
Nye tal fra Nationalbanken viser imidlertid, at det reelle tal er hele 128,7 milliarder kroner - altså 52,4 milliarder mere end vurderingen.
Det svarer til 70 procent.
Stærke finanser
Et resultat, der, ikke overraskende, glæder cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.
"2022 har været et år med meget høj vækst oven på corona. Det siger mest af alt noget om, at de offentlige finanser er meget stærke," siger han til TV 2.
Men inden du nu tænker, at der så burde være råd til nye hospitaler eller andet dyrt, så vær opmærksom på, at det resultatet ikke får den store betydning på kort sigt.
Systemet er nemlig bygget op, så der er en række krav til, hvordan og hvor meget, man må påvirke økonomien.
Tanken bag det er, at der skal være plads til både gode og dårlige økonomiske år, uden at man af den grund skal ud og lave om på, hvordan samfundet fungerer.
Laveste gæld i årevis
Den godt forede statskasse betyder også, at den danske statsgæld er den laveste i årevis.
Gælden udregnes som andel af bruttonationalproduktet (BNP), som er værdien af landets årlige produktion.
Med de nye tal ligger gælden på 11,5 procent.
Man skulle tro, at sådan en vurderingsfejl, som vi har omtalt i artiklen her, hører til sjældenhederne, men det er bestemt ikke første gang, en vurdering har vist sig at være noget mere pessimistisk end virkeligheden.
Så sent som i 2021 fandt man således 33,3 milliarder kroner mere, end man havde regnet med.