Foto: Shutterstock

Udlændinge- og integrationsministeren vil eksportere asylbehandling til Rwanda

Politik

06/05/2021 10:01

LTT

Udenlandske modtagecentre er en del af regeringens asylpolitik, og nu har Rwanda valgt at åbne dørene for at kunne modtage asylansøgere, der søger asyl i Danmark.

Hemmeligt besøg afsløret
Med andre ord, så vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) eksportere asylbehandling til Rwanda - et land hvor 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, ifølge SOS Børnebyerne. Besøget mellem de to lande blev i første omgang holdt hemmeligt. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensens (S) møde med Rwandas regering i sidste uge blev kun offentligt kendt i Danmark grundet et billede delt på Twitter af Rwandas udenrigsministerium. 

Rwanda får økonomisk støtte af Danmark
Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) udtaler til TV2, at regeringens ønske har været at finde et land uden for Europa, hvor man kan etablere et modtagecenter.
”Vi har et mål om at etablere et nyt asylsystem, hvor vi kan oprette et modtagecenter i et tredje land."

Kort fortalt går aftalen ud på, at personer der ankommer til Danmark og søger asyl vil blive sendt til det pågældende modtagecenter, i dette tilfælde Rwanda, hvor de skal opholde sig, indtil sagen er vurderet. Som en del af regeringens lovforslag fremgår det også, at hvis asylansøgere får asyl, så er det ikke til Danmark, men til værtslandet for lejren. Til gengæld vil Danmark støtte Rwanda økonomisk, hvor pengene blandt andet skal gå til at bekæmpe menneskesmugling og illegal indvandring, skriver TV2.

Kan Danmark sikre overholdelse af konventionerne?
Ifølge lektor i immigration ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen, hviler der et stort ansvar på Danmark, hvis planen om eksport af asylansøgere skal blive en realitet.

”Udover at kræve en kæmpe opskalering af det danske deportations-system, vil Danmark også få et stort ansvar for, at forholdene på det her hypotetiske modtagecenter overholder alle konventioner”, siger han til TV2. Danmark må ikke sende asylansøgere til et land, hvor man ikke kan garantere grundlæggende rettigheder, som der er i det danske asylsystem. Ifølge ham så er lovforslaget urealistisk grundet de mange uafklarede faktorer.   

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet vil Danmark og Rwanda bruge det næste stykke tid på at drøfte de konkrete områder. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at der kan gå op til cirka et år, før de er i stand til at bidrage med yderligere information.  

Vælg fængsel i stedet
Danmark er ikke det første land, der har forsøgt sig med sådan en aftale. I november 2017 var det Israels premierminister Benjamin Netanyahu, der rejste ned til Rwanda for at indgå en lignende aftale med det lille afrikanske land. De var også tavse om denne aftale, men blev afsløret af den israelske tv-kanal Channel 10. Ifølge israelske medier fik Rwanda 5000 dollars for hver asylansøger, landet tog imod. Dem der ikke vil rejse blev sat i fængsel.

”Gå ikke med til at rejse hertil. Lad dig fængsle i stedet”, lød det fra en 32-årig asylansøgere til +972 Magazine i Israel, der var rejst frivilligt til Rwanda. Dengang benægtede Rwandas udenrigsminister en aftale med Israel, hverken skriftligt eller verbalt. Men det er der nu med Danmark – dog er der ikke klarhed om hvad den fører til i øjeblikket.  

 

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.