Næsten 95 procent af de handicappede og udviklingshæmmede, der er på arbejdsmarkedet, er ansat i private virksomheder.
En af forklaringerne er, at de private arbejdspladser ser på den handicappede som en arbejdskraft, mens den offentlige arbejdsplads ser på den handicappede som en social foranstaltning, siger formand for LEV's hovedbestyrelsen, Sytter Kristensen:
- Det kan det offentlige virkelig lære meget af. Men man skal ikke tænke på vedkommende som en handicappet person, men som en person med ressourcer, som man kan bruge på arbejdspladsen, siger hun
- Det er ikke bare velgørenhed. Vi skal også have noget ud af samarbejdet. Det kan jeg ligeså godt være ærlig at sige. Og det får vi, siger varehuschef i Silvan i Holbæk Thomas Høg Gaunø. om den 20-årige udviklingshæmmede Claus Christensen.
Claus tager sig af planterne og udenomsarealerne og sørger for at sætte varerne på hylderne. Og det er arbejdsområder, der præcis matcher Claus Christensens kunnen og som har hans interesse.
Halvdelen af danskerne ved ikke, hvordan de skal tage imod en kollega, der er udviklingshæmmet, er spastiker eller har et psykisk handicap, viser en ny undersøgelse, foretaget af Userneeds for Socialstyrelsen og Danmarks Radio.
Det er skræmmende tal, siger formanden for de udviklingshæmmedes organisation, LEV, Sytter Kristensen fra Holbæk.
Til gengæld glæder hun sig over, at en undersøgelse fra Det Sociale Forskningscenter for Velfærd, (SFI) , viser, at 86 procent dog gerne vil arbejde sammen med en handicappet.