Hvad er projekt tidlig Opsporing og Forebyggelse:
Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) er et forsknings og samarbejdsprojekt. Projektet er udviklet i et tæt samarbejde med projektets centrale aktører; 10 syddanske kommuner (Nyborg, Kerteminde, Langeland, Svendborg, Middelfart, Esbjerg, Varde, Haderslev, Åbenrå og Sønderborg), PLO Syd, Region Syddanmark, Forskningsenheden for almen praksis (FEA) og Dansk almenmedicinsk kvalitetsenhed (DAK-E). Projektet har været under forberedelse siden 2011 og forventes at starte op i en pilotfase i tre kommuner i slutningen af 2015. Det store projekt i alle ti kommuner forventes at starte op i slutningen af 2016 og løbe over tre år.
Formålet med TOF er at undersøge effekten af en tidlig og systematisk opsporing af borgere med usund livsstil og risiko for livsstilssygdomme samt tilbyde målrettede og sammenhængende forebyggelsesforløb i den primære sundhedssektor. Når man spørger danskerne, om de har modtaget en helbredsundersøgelse hos egen læge svarer op mod halvdelen, at de har fået foretaget en helbredsundersøgelse indenfor de seneste tre år. Det som TOF ønsker at undersøge er, om man kan forbedre forebyggelsesforløb i primærsektoren, så både borgerne, de praktiserende læger og kommunerne oplever en gavnlig effekt.
Det vil vi gøre ved at afdække risiko for livsstilssygdomme og risikoadfærd samt styrke systematikken og sammenhængen i forebyggelsesforløb i almen praksis og kommunen målrettet borgere med henholdsvis risiko for livstilssygdomme og risikoadfærd.
Det er en kompleks intervention, som består af fire elementer:
- et spørgeskema om livsstilsrisikofaktorer som sendes til alle borgere mellem 30 og 59 år i de 10 kommuner
- en systematisk registrering og samkøring af borgerens besvarelse af spørgeskemaet om livsstil med eksisterende journaloplysninger hos den praktiserende læge
- en tilbagemelding til brugerne (borgere, alment praktiserende læger, kommune og region)
- målrettede sundhedstilbud hos egen læge og/eller i kommunalt regi til den enkelte borger alene på baggrund af helbredsoplysninger