Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
Manglende viden om, hvordan mennesker lever er ved at ødelægge vores samfund. Det er helt galt, når en minister bare foreslår, at fattige borgere kan flytte til en ny bolig? Eller når en kommune anbefaler borgere at flytte til en anden kommune? Eller når en minister siger, at fattige da bare kan tage sig et job.
Og vær ikke i tvivl, jeg er hardcore fortaler for, at dem der kan selv, skal selv. Kom ind i kampen i virkeligheden Jeg mangler virkelige løsninger. Alt for mange af os velbjærgede borgere glemmer, at samfund med mest lighed er både de tryggeste og rigeste. De mest lige samfund, som i Norden, har flest borgere, der deltager på arbejdsmarkedet, mindst kriminalitet, og jeg kunne blive ved. Det undrer mig derfor også, at politikere og meningsdannere taler mod bedre vidende og laver politiske løsninger, der er kontraproduktive. Det politiske mantra er, at vi skal gøre det, der virker. På trods af det indfører vi lovgivning som 225 timers regler og kontanthjælpslofter, som selv lovgiver erkender, ikke virker. Vi gør tusindvis af mennesker fattige for at sikre 700 flere på arbejdsmarkedet.Men når vi nu ved, at fattigdom netop fastholder mennesker i udsathed og modvirker, at deres børn får samme forudsætninger, som deres jævnaldrende.
Sker det måske for at få stemmer fordi det oser af handlekraft? Sker det måske fordi beslutningstagere i deres middelklassseghetto, i deres middelklassecafeer og deres middelklassegolfklubber spejler sig i sig selv? Hvornår blev Janteloven vigtigere end Grundloven, og hvornår afløste narcisismen egentlig fællesskabet? Lad os samles om løsninger, der virker Kære det politiske Danmark, vi skal i arbejdstøjet, for lige nu ødelægger vi barndomme. Virkeligheden er, at børn må flytte fra vennerne, fra deres lærere og fra deres fodbold. Ikke for at følge med forældrene til et bedre liv, men for at overleve et liv i udsathed. Virkeligheden er, at vi presser forældre til at slå rod i fattigdom, fordi de ikke er boglige, er psykisk svage, blev mobbede, ikke fik mulighederne eller bare er syge. Men der er noget, vi kan gøre! Vi kan sikre billige gode boliger. Sikre lejerne ordentlige vilkår. Vi kan forhindre udsættelser. Det kræver ”bare” politikere, der vil det. Kom med arbejdspladserne, kære erhvervsliv Når DI og andre arbejdsgiverorganisationer ønsker at stramme op og sulte folk ud på arbejdsmarkedet, holder det ikke en meter, at de ikke stiller arbejdspladser til rådighed til udsatte. Det kræver en indsats - javist. Men vil man sparke, må man også stå parat med muligheder. Det er en god dansk værdi, men jeg savner at se handling bag den.