Fra januar 2007 til januar 2017 er antallet af administrative årsværk i regionerne vokset med ca. 30 pct. I samme tidsrum er antallet af sundhedspersonale blot vokset knap 8 pct. Dette fremgår af en rapport fra 2017 fra Dansk Erhverv. Antallet af administrative fuldtidsbeskæftigede i regionerne er således vokset med knap 2.000 – fra ca. 6.600 i 2007 til 8.500 i 2017. Og det står allerværst til i Region Hovedstaden.
Hvorfor er det skidt med flere administrativt ansatte
Jeg vil gerne starte med at slå fast, at der selvfølgelig skal være en administration i en region. Der forvaltes enorme budgetter, og dette kræver selvsagt en økonomisk styring. Antallet af administrativt ansatte er blot vokset for meget, og det er tid til en større oprydning.
En reduktion af administrationen vil i sig selv give en besparelse potentielt i milliard-klassen, og disse penge kan kanaliseres ud på sygehusene eller andre steder, hvor de gør gavn i de borgernære opgaver. Der er imidlertid også andre positive effekter af en reduktion i den administrative stab.
Når man øger det administrative lag, så vil disse medarbejdere selvfølgelig retfærdiggøre deres jobs, og det gør de ved at finde på nye procedurer, kontrolmekanismer, politikker og projekter – alt sammen noget der forstyrrer fagpersonalets dagligdag. Det kliniske personale på sygehusene pålægges derfor en meget stor arbejdsmængde med tilvejebringelse af data for at tilfredsstille dette administrative monster, som kun ser ud til at vokse sig større og større. Det er ikke i orden.
Resultatet bliver kort og godt en offentlig sektor, som leverer dårligere service til borgeren og til en højere pris. Derfor skal væksten i kolde hænder stoppes. Vi kan givetvis reducere den administrative stab betydeligt med en direkte positiv effekt på tidsforbruget hos frontpersonalet på hospitalerne.
Hvad er potentialet
I en nylig rapport har man beregnet, at en reduktion i de administrativt ansatte med 20 pct., svarende til at der var lige så mange administrativt ansatte i 2018 som i 2007, kunne spare ca. 2000 årsværk og høste en besparelse på ca. 1 mia. kr.
Jeg er dog helt sikker på, at man kan reducere meget mere end 20% uden negative konsekvenser for regionernes funktionalitet. Tværtimod så vil en reduktion ned til at funktionsdueligt minimum samtidig frigøre en væsentlig mængde arbejde ude på hospitalerne, men dette kan nok ikke prissættes nøjagtigt.
Sæt i gang!!!