Lange, lange dage. Mange møder. Svært nyt stof. Ikke så meget erfaring at trække på.
Det er hårdt at være ny i lokalpolitik – endnu mere, når man samtidig er ung. Men det er klart sliddet værd, lyder konklusionen efter det første halve år.
- Selvom tingene godt kan virke lidt svære og uoverskuelige engang imellem, så vil jeg sige, at alt bliver opvejet af den indflydelse, man har, lyder det fra Marcus Vesterager, når han ser tilbage på sit første halve år som medlem af Borgerrepræsentationen i København.
Marcus Vesterager fra Nørrebro, Hediye Temiz fra Albertslund og Frederik Germann fra Frederiksværk har filmet sig selv løbende gennem foråret 2018 og sat ord på livet som ung i realpolitik. En rolle, de har ret meget for sig selv.
Kun 3,5 % politikerne i de nye byråd og kommunalbestyrelser her i Hovedstadsområdet er på alder med Marcus. 1,8 % er på alder med Frederik og kun 0,76 % er på alder med Hediye.
Langt de fleste lokalpolitikere – næsten 60% - er mellem 40 og 59 år.
Og selvom det ER hårdt med lange dage og aftener med møder og dagsordner efter ens arbejde eller studier, så er den personlige udvikling enorm, fortæller Hediye Temiz.
- For mig at se er det ét stort eventyr, som jeg går igennem, og det er virkelig fedt. Det er oplevelser, som jeg kommer til at se tilbage på og bare tænke: F*** mand, jeg har været igennem noget virkelig godt og rigtigt fedt, siger hun.
Hediye Temiz har siddet som eneste radikale politiker i kommunalbestyrelsen i Albertslund siden årsskiftet, for ingen andre blev valgt ind. Hun blev med det samme udpeget til formand for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg. Det gjorde hende til Danmarks yngste udvalgsformand.
Ind imellem har hun da også spekuleret over, om hun burde have ventet fire år med at tage det ansvar på sig. Midtvejs i dokumentaren lyder det sådan her fra en gennemtræt teenager:
- Nogle gange er jeg bange for, at jeg kommer til at glemme mig selv i hele den her proces i forhold til, at jeg ikke giver mig selv lov til at være ung, og jeg ikke giver mig selv lov til at lave fejl og ikke giver mig selv lov til at gøre nogle dumme ting, som man har brug for, for at udfordre sig selv, for at bliver stærkere, for at blive klogere. Det er som om, det forventes - både af mig selv og alle andre - at nu er jeg nået til det punkt, hvor jeg skal, ja, opføre mig ordentligt, funderer Hediye Temiz.
Men forhindringer bliver overvundet gennem månederne, og de unge politikere oplever suset ved at rykke ved noget af det, de ville og ønskede og gik til valg på i deres lokalsamfund.
Frederik Germann lavede for eksempel en pagt inden valget i november ’17 med unge fra andre partier i Halsnæs om, at uanset hvem af de fire der kom ind, så ville de kæmpe for alle unge i kommunen. Frederik har siden holdt løftet, blandt andet ved at få flere natbusser på dagsordenen og ved at sætte sig i spidsen for det nye Unge- og Kulturcenter som bindeled mellem kommunens unge og byrådet.
Ét emne har han kæmpet særligt vedholdende for, på trods af en sparerunde i foråret: Bedre hjælp til kommunens (for) mange sårbare unge, og slut med alle tabuer omkring det. Det fortæller han ærligt om:
- Sagen er den, at min egen lillebror har haft svære psykiske problemer og har fået stor hjælp af en psykolog. Det har sat sit præg på mig at opleve det, det fortæller jeg gerne åbent om her, for det en af grundene til at jeg kæmper ekstra meget for bedre tilbud. Jeg kan se, hvad psykiske lidelser gør ved unge, og det bekymrer mig, at flere får angst. Det må vi sgu gøre noget ved. Undskyld jeg bander, men det er sådan det er, konstaterer Frederik Germann.
Kort efter kan han glad fortælle, at OK Fonden rykker ind i Frederiksværk med behandlingstilbud til psykisk udfordrede unge.
De tre unge politikere er:- Hediye Temiz. 19 år. Albertslund. Radikale Venstre. Taekwondo-træner, praktikant i Folketinget og Danmarks yngste udvalgsformand.
- Frederik Germann. 21 år. Halsnæs. Venstre. Formand for Halsnæs nye Unge- og Kulturcenter. Arbejder samtidig fuld tid som pædagogmedhjælper på lokal skole.
- Marcus Vesterager. 26 år. København. Socialdemokratiet. Fik flest socialdemokratiske stemmer efter overborgmester Frank Jensen. Studerende. Snart færdig som arkitekt.
SE FØRSTE AFSNIT HERUNDER. FLERE AFSNIT HER