Vi mennesker har igen i 2018 opbrugt de ressourcer, som kloden naturligt har til rådighed for hele året - lang tid før året er omme. På verdensplan forbruger vi, som om at der var 1,7 jordklode til rådighed.
Det viser en opgørelse fra Global Footprint Network, som WWF Verdensnaturfonden har været med til at udarbejde.
Bliv redaktør for dit eget indhold
DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.
Onsdag den 1. august er dagen, hvor menneskeheden begynder at bruge flere ressourcer, end jorden kan nå at genskabe på et enkelt år. Det er én dag tidligere end sidste år, hvor skæringsdatoen lå 2. august.
Læs om FN's Verdensmål på vores temaside her
Denne dag er blevet udnævnt som "Earth Overshoot Day". Danmark ligger som nummer 9 på listen over lande, som forbruger mest. Hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark, så skulle der være 4,2 jordkloder til rådighed.
CO2-udslip, landbrug, skovbrug og fiskeri er blandt de områder, som er med i udregningerne for verdens nationers forbrug af ressourcer. Det fortæller Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i Verdensnaturfonden.
- Der er ikke uendelige mængder af skov, fisk i havet, rent drikkevand og alt det andet livsnødvendige gods, som naturen giver os. I dag har vi taget og brugt et helt års naturlige ressourcer fra jorden.
- Vi overfisker. Vi fælder for mange træer. Og vi udpiner klodens landbrugsjord. Mennesker presser kloden meget mere, end den kan klare, siger han.
Det er alvorligt, at vi mennesker år efter år forbruger langt mere, end jorden naturligt producerer. For det kan resultere i, at økosystemerne kollapser, lyder det fra generalsekretæren.
Danmark ligger højt på listen og er en af de mest forbrugende nationer i verden. Det skyldes blandt andet, at vi har en stor fødevareproduktion, som eksporteres, fortæller Bo Øksnebjerg.
- Vi har et utroligt stort og negativt aftryk på verden. Det er især vores landbrug, fiskeri og Danmarks CO2-udslip, som er de store syndere. Vi udnytter simpelthen vores natur til sidste strå eller mindste fiskeyngel.
For at vende denne udvikling må vi producere mere bæredygtigt og forbruge ressourcerne på en smartere måde. Derfor håber Verdensnaturfonden, at der fra politisk side vil blive sat større fokus på både nationalt og globalt forbrug af ressourcer.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
FAKTA: Tænketank startede målingen
Fra initiativets hjemmeside: The concept of Earth Overshoot Day was first conceived by Andrew Simms of the UK think tank New Economics Foundation, which partnered with Global Footprint Network in 2006 to launch the first global Earth Overshoot Day campaign. At that time, Earth Overshoot Day fell in October. WWF, the world’s largest conservation organization, has participated in Earth Overshoot Day since 2007.
Læs om løsninger her:
How we design and manage cities
(compact, integrated versus sprawling, segregated) This determines both heating and cooling needs as well as transportation. Learn More
How we power ourselves
(fossil fuels versus renewables) This currently makes up the biggest share of our overall Footprint. Learn More
How we produce, distribute, and consume food
(local, vegetable-based diets versus industrial animal-based diets) Currently food production uses over half of our planet’s biocapacity. Learn More
How many of us there are
The more we are, the less planet per person. Empowering women leads to smaller, healthier, and better educated families. Educating and supporting women may be the best investment in the wellbeing of the next generation. Learn More