”Jeg har fået én måneds ydelse og første rate. Siden har de ikke overført noget.” Sådan lyder det fra 57-årige Osama Al-Aqaud via et videoopkald med TV 2.
Opgav sin flygtningestatus i Danmark
Den 57-årige Osama Al-Aqaud er flyttet til Damaskus, hovedstaden i Syrien, her har han boet, siden han opgav sin flygtningestatus i Danmark i august 2020. Osama Al-Alqaud gjorde det efter at han var blevet lovet at modtage det resterende beløb, han ifølge repatrieringsreglerne er forpligtet til at få udbetalt. Men da der har være kaos i udbetalingerne fra Danmark, betyder det at han ikke har modtaget anden rate af de ialt 205.000 kroner han er blevet lovet. Derudover er han lovet 2800 kroner hver måned resten af sit liv, oplyser han til TV 2. “Jeg havde stor tillid til dem. Men nu føler jeg mig snydt. (...) Situationen er svær. I den her alder er jeg ikke så produktiv, og det er ikke nemt at finde et arbejde. Problemet er, at der ingen indtægt er, og med prisstigningerne er der nogle ting, der er blevet 100 gange dyrere,” siger Osama Al-Aqad til TV2.
Problemer med udbetalingerne
Banker og kommuner i Danmark har store udfordringer med at udbetale repatrieringsstøtte, fordi internationale sanktioner, hvidvask- og terrorlovgivning blokerer for overførsler til særligt Syrien og Iran. Repatrieringsordningen er ellers indført for at motivere flygtninge i Danmark til at rejse tilbage til deres hjemland imod at få økonomisk støtte fra Danmark. Ifølge flere kommuner og Dansk Flygtningehjælp, som TV2 har talt med, så gør problemerne med udbetalingerne, at flere flygtninge afskrækkes fra at rejse hjem, netop på grund af den usikkerhed der er, om Danmark kan overholde sin del af aftalen.
Flygtninge kan fortryde
Flygtninge kan stadig, efter de er taget afsted, vende tilbage til Danmark. Ifølge loven skal de blot betale de penge tilbage til Danmark, som de har modtaget hidtil. 276 syrere har benyttet sig af repatrieringsordningen siden 2019, men Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at 18 af dem har valgt at benytte sig af deres fortrydelsesret og er vendt tilbage til Danmark inden for et år.
Flere vil benytte fortrydelsesretten
Hvis der ikke findes en løsning på hvordan pengene kan udbetales, forudser Dansk Flygtningehjælp at flere vil benytte deres fortrydelsesret.
Fakta: Repatriering og reintegration
Økonomisk støtte til flygtninge, der vender tilbage til hjemlandet:
- Enkeltbillet til hjemland.
- Udgifter på 31.836 kroner per person til transport af personlige ejendele.
- Hjælp til etablering i hjemlandet: 144.900 kroner per voksen og 44.193 kroner per barn. Udbetales over to rater.
- Indkøb/transport af erhvervsudstyr (op til 16.775 kroner samt op til 21.665 kroner til transport).
- Udgifter til sygeforsikring til personer, der er fyldt 18 år på op til 8118 kroner per år i op til fire år.
Reintegrationsydelse:
-
Gruppe 1, heriblandt Syrien og Iran: 3500 kroner i fem år eller 2800 kroner i livslang støtte.
Kilde: Dansk Flygtningehjælp