Corona har afsløret store svagheder i det danske sundhedsvæsen. Så klar er budskabet fra statsminister Mette Frederiksen. I et interview i TV2 News i sidste uge erkendte hun, at jagten på effektiviseringer og yderligere specialiseringer har haft en pris. Den erkendelse glæder fagforeningen FOA, som netop har færdiggjort et omfattende sundhedsudspil, der skal rette op på sundhedssystemets svagheder.
”Det er godt, hvis Christiansborg nu også kan se, at vi er nødt til at give hele sundhedssystemet en alvorlig overhaling. Det har vi gjort opmærksom på længe. Det er også derfor FOA præsenterer sit udspil til sundhedsplan. Vores medlemmer ved, hvor skoen trykker, det er dem der har den på,” understreger formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Klitmøller Hollmann.
FOA repræsenterer en meget stor del af de ansatte på sundheds- og ældreområdet: 70 procent af de ansatte i kommunernes sundheds- og ældretilbud og 15 procent af de ansatte på sygehusene. FOAs medlemmer arbejder på hospitalerne, i den kommunale hjemmepleje, på plejecentrene, i ambulancerne, på botilbuddene og i psykiatrien.
”Vi ønsker at udvide og ændre vores måde at tænke sundhed på. Hvis vi skal have et stærkt sundhedsvæsen, skal vi gøre op med, at kirurgen på hospitalet er vigtigere end sundhedsmedarbejderen i kommunen. På operationsbordet kan vi ikke altid se, om det er socialgruppe 1 eller 5, men så snart patienten træder ud af sygehussengen, er der en verden til forskel. Sundhedsvæsenet er også forebyggelse af tryksår på plejehjemmet, den hygiejniske rengøring på sygehuset, og at plejepersonalet opdager og reagerer på visne blomster i borgerens hjem. Hvis vi for alvor skal tænke sundhed, skal vi også tænke livskvalitet og trivsel, helt ude hos den enkelte borger, derude hvor FOAs medlemmer møder dem,” siger Torben Hollmann.
Han mener, at en bredere forståelse af sundhed vil give en større grad af den sammenhæng i sundhedsvæsenet, som alle efterspørger.
FOA foreslår, at man etablerer flere sundhedshuse som lokale sundhedstilbud, så sundhedsvæsenet kommer tæt på borgerne og deres hverdag. Det er især vigtigt for de sårbare borgere, som i dag ikke kommer til behandling, genoptræning og kontroller, fordi sundhedsvæsenet ligger langt væk.
”Vi har talt om at bekæmpe uligheden i sundheden i mange år, nu skal vi også gøre noget ved det. Det handler blandt andet om tidlig opsporing og rettidig forebyggende indsats. Vi oplever, at alt for mange borgere i dag indlægges med sygdomme eller sygdomsforværring, som kunne være undgået med en tidligere indsats. Her er FOAs grupper, som har den nære daglige borgerkontakt, helt afgørende,” siger Torben Klitmøller Hollmann.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortalte tidligere på året, at regeringen vil fremlægge sit bud på en sundhedsplan i år.