Hvert år oplever omkring 4.000 børn og unge i Danmark, at deres far eller mor kommer eller sidder i fængsel. Mange af dem vælger at holde det hemmeligt – både for deres nærmeste venner, klassekammerater og lærere.
Frygten for fordømmelse og stigmatisering gør tavsheden til en tung byrde oven i savnet, vreden og skammen, som mange af dem også bærer rundt på.
Men det hjælper at sætte ord på det, der er svært at tale om. Derfor lancerer SAVN – Børn og pårørende til indsatte nu en ny chatrådgivning målrettet børn og unge, men kærester til indsatte, forældre og venner er også velkomne til at benytte sig af det nye rådgivningstilbud.
"Når en forælder bliver anholdt eller kommer i fængsel, rammer det hele familien – særligt børnene. Mange føler sig skamfulde og isolerede, fordi det stadig er tabubelagt at have en pårørende i fængsel. Med vores nye chatrådgivning ønsker vi at skabe et trygt rum, hvor de pårørende kan få svar på deres spørgsmål. Det kan være spørgsmål af praktisk karakter, men de kan også dele deres tanker og bekymringer uden frygt for at blive dømt. Det, tror vi, nemlig der er brug for,” siger Elisabeth Toft Rasmussen, sekretariatsleder i SAVN.
Markant forlængelse af varetægtsfængslinger
De seneste fem år er længden af varetægtsfængslinger i Danmark steget markant – fra i gennemsnit 99 dage til 174 dage. Hos pårørendeforeningen SAVN mærkes det voksende pres på Kriminalforsorgen, og konsekvenserne for familierne er tydelige.
Foreningen, der er den eneste organisation i Danmark, der hjælper indsattes pårørende, har oplevet en fordobling i antallet af telefonrådgivninger på bare tre år.
”Sidste år havde vi over 700 samtaler med pårørende og fagpersoner. Det viser et tydeligt behov for mere hjælp og rådgivning. Med chatrådgivningen tager vi endnu et skridt for at kunne støtte de mange, der har brug for os,” fortæller Elisabeth Toft Rasmussen.
Den nye chatrådgivning, der er støttet af TrygFonden, åbner torsdag den 9. januar. Tilbuddet er for alle pårørende, men særligt børn og unge er i fokus.
”Mange finder det nemmere at skrive deres tanker ned, end at skulle sige dem højt i en telefonsamtale eller ansigt til ansigt. Chatrådgivningen gør det lettere for at række ud efter hjælp. Når man skriver i stedet for at tale, får man tid til at reflektere over sine tanker og følelser. Det kan være en hjælp i sig selv at sætte ord på det, der fylder", siger Sara Lind-Kürstein, der er socialrådgiver i SAVN.
Rådgiverne på chatten kan bl.a. hjælpe børn og unge med at finde ud af, hvordan de bedst muligt kan fortælle i skolen eller klubben, at de har en forælder eller søskende i fængsel. For når andre forstår, hvad man som pårørende går igennem, kan det åbne for større forståelse og støtte.
Den nye chatrådgivning, der varetages af frivillige rådgivere, giver pårørende endnu en mulighed for hjælp fra SAVN, som allerede tilbyder telefonrådgivning, forældregrupper for indsatte og weekendture for familier til indsatte.