Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Knap 10.000 danskere køber, sælger og ser krænkende indhold af piger og kvinder - uden samtykke

Social

09/12/2024 11:40

J. Bøgen

Digitalt Ansvar har kortlagt det danske marked for køb og salg af intimt materiale uden samtykke på platformen Telegram samt antallet af danske ofre. Tallene vidner om, at manglende regulering har muliggjort et voksende kommercielt marked for ulovligt intimt materiale, siger direktør.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Historier om unge, oftest piger, der har fået delt nøgenbilleder eller andet seksuelt materiale på nettet imod deres vilje, har løbende og mange år været fremme i offentligheden.

Oftest bærer sagerne præg af, at intimt materiale er blevet delt mellem venner og bekendte i private beskedtråde. Det er selvfølgelig slemt i sig selv og stærkt krænkende for ofrene.

Nu kan Digitalt Ansvar imidlertid dokumentere i en ny undersøgelse, at der også eksisterer et decideret marked for køb og salg af denne slags stærkt krænkende materiale.

Dette foregår i offentlige grupper på Telegram, som fungerer som et digitalt supermarked for illegale billeder, hvor danske piger og kvinders intime billed- og videomateriale forhandles som en vare uden deres samtykke eller umiddelbare viden herom.

Helt normaliseret

Digitalt Ansvar har observeret og trukket data fra 20 åbne, danske grupper og kanaler på Telegram, hvor der deles og sælges intimt materiale uden samtykke. Ved at sammenligne medlemslisterne fra grupperne har Digitalt Ansvar kunnet identificere 9.776 unikke brugere ud fra deres Telegram-ID.

Brugere, som alle på den ene eller anden måde bidrager til, at piger og kvinder gøres til ofre for ulovlig billeddeling ved enten at dele, se, købe eller sælge det ulovlige intime materiale.

Tallet kommer bag på direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

"Det er nedslående, at så mange danskere, særligt unge drenge, indgår i det her fællesskab, hvor det er helt normaliseret at dele og sælge seksuelle billeder og videoer af piger og kvinder uden deres samtykke," siger Ask Hesby Holm.

Materialet strækker sig fra nøgenbilleder, billeder taget med skjult kamera i omklædningsrum til decideret seksuel aktivitet i form af videomateriale. En stor del af materialet tilhører sidste kategori.

Indholdet deles både i åbne Telegram-grupper, som alle brugere kan få adgang til med få klik, men deles i høj grad også i lukkede grupper, som Digitalt Ansvar ikke har haft adgang til.

Markedet for køb og salg af intimt materiale uden samtykke er derfor potentielt, og med stor sandsynlighed, større end kortlagt i undersøgelsen.

Så mange udsættes for ulovlig billeddeling

Digitalt Ansvar har også undersøgt omfanget af danskere over 15 år, der udsættes for ulovlig billedeling.

I en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Epinion på vegne af Digitalt Ansvar, svarer ca. 1,5 procent af befolkningen over 15 år, svarende til ca. 75.000 personer i Danmark, at de har været udsat for at få delt privat eller intimt billedmateriale uden deres samtykke inden for de seneste 12 måneder.

For de 15-17-årige drejer det sig om 12 procent. Det stemmer godt overens med, hvem der primært deles uden samtykke i de 20 Telegram-grupper, siger analytikeren bag undersøgelsen, Lisbeth Kristine Walakira.

"Vi skønner, at det særligt er unge piger mellem 15-25 år, der deles uden samtykke i grupperne og som har høj kurs blandt medlemmerne. Det er klart ulovligt at dele uden samtykke og straffes hårdere, når der er tale om seksuelt materiale af personer under 18 år," siger hun.

”Helt grotesk”: Konkurrencer og tilbud præger grupperne

Medlemmerne i grupperne på Telegram opfordrer hinanden til at dele intimt materiale af andre, og administratorer (admins) engagerer og fastholder brugerne med konkurrencer, medlemsrabatter og tilbud.

Det er helt grotesk, siger Lisbeth Kristine Walakira.

"Vi har sågar set eksempler på “black week”-tilbud på at købe adgang til mapper med denne type indhold i forbindelse med Black Friday-udsalget. Sælgerne anvender i stor stil samme salgsretorik som legitime onlinebutikker," forklarer hun.

Sælgerne på Telegram ser ud til at kunne gøre en god forretning, da der tilsyneladende ikke er en stor risiko eller konsekvens forbundet med at tjene penge på ulovlig deling og salg.

Og det peger på, at Telegram gør meget lidt for at stoppe den ulovlige aktivitet og slå ned på grupperne, siger direktør i Digitalt Ansvar, der ikke er overrasket over, at det foregår netop på Telegram.

"Der har jo været den ene historie efter den anden om ulovlig aktivitet på Telegram, uden Telegram griber ind. Så platformen er med til at holde hånden over kriminelle. Vi bliver nødt til at lade hammeren falde, og EU skal sørge for, at Telegram pålægges de samme forpligtelser som andre store digitale tjenester, som fx Instagram," siger Ask Hesby Holm.

Store konsekvenser for ofrene

Telegram-grupperne bruges også til udskamning, hvor unge piger og kvinder udstilles med kvindefjendske beskrivelser, ligesom der i stor stil deles personoplysninger af ofrene, som fx fulde navn, telefonnummer eller adresse.

"Jeg følte mig magtesløs, fordi det var jo sket fuldstændig uden for min kontrol og uden for mit samtykke (…) Jeg syntes, det var enormt ydmygende, og jeg følte, at han ikke havde respekt for mig (…)."

Sådan fortæller et offer for deling af intimt videomateriale uden samtykke i Digitalt Ansvars undersøgelse.

Materialet kan sprede sig hurtigt på nettet. Det betyder, at forbrydelsen gentager sig, involverer flere gerningspersoner og kan gøre det meget svært at få indholdet fjernet igen.

En pårørende til et daværende 12-årigt barn, der har været offer i en sag om intimt billedmateriale og afpresning, fortæller til Digitalt Ansvar, at det næsten er umuligt at fjerne billederne fra nettet, hvis først materialet er delt.

Når det først er på nettet, så forsvinder det aldrig igen. Det er dybt forfærdeligt, og man kan intet gøre ved det. (…) Det kan altid dukke op, og hun kan altid blive konfronteret med det i sit liv, siger han.

Digitalt Ansvar anbefaler

  • Den danske regering skal arbejde for, at Telegram pålægges de samme EU-forpligtelser om at begrænse ulovlig aktivitet på deres platform som for eksempel Snapchat og Instagram. Dette kræver en ændring af reglerne, så forpligtelserne ikke kun gælder virksomheder med over 45 millioner månedlige brugere i EU.

  • Telegram skal fjerne video- og billedmateriale af seksuel karakter, der åbenlyst deles og sælges ulovligt på platformen.

  • Politi og kommuner skal løbende indhente viden om trends på Telegram, hvilket vil bidrage til deres forebyggende og efterforskningsmæssige arbejde.

Fakta fra undersøgelsen

  • Digitalt Ansvar har undersøgt 20 åbne, danske grupper og kanaler på Telegram, hvor der deles og sælges intimt materiale uden samtykke. Det var muligt at analysere medlemslisten fra 14 ud af 20 grupper. De 14 grupper med tilgængelige medlemslister har samlet 18.717 medlemmer, hvoraf vi har identificeret 9.776 unikke brugere ud fra deres Telegram-ID.

  • I en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Epinion på vegne af Digitalt Ansvar, svarer ca. 1,5 procent af befolkningen, svarende til ca. 75.000 personer i Danmark, at de har været udsat for at få delt privat eller intimt billedmateriale uden deres samtykke inden for de seneste 12 måneder. For de 15-17-årige drejer det sig om 12 procent. Spørgeskemaet er besvaret af 1557 respondenter i december 2023.

Læs hele undersøgelsen her.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.