Annoncørbetalt indhold
Der snakkes mere og mere om klima og bæredygtighed. Om hvor vigtigt det er, at vi passer på vores klode, og om hvordan vi gør det bedst. Nogle mener, det er ved at spise plantebaseret, nogle mener, det er ved at købe alt brugt og nogle mener, det er ved at tage cyklen i stedet for de CO2 udsendende biler. Måske handler det i virkeligheden bare om, at vi alle hver især tager del i klimakrisen, og gør hvad vi kan for vores eget vedkommende for at spare på CO2’en. Så hvis du er i gang med et byggeri og gerne vil hjælpe til ved at være bæredygtig, kan du gøre det på flere forskellige måder.
DGNB Certificering
DGNB er en certificeringsordning med navnet ’’Green Building Council Denmark’’. Her skal byggeriet opfylde en række krav inden for social-, økonomisk-, miljømæssig bæredygtighed. Således kan man på den måde anerkende et byggeri, der vægter bæredygtigheden højt. Derudover kan et dgnb certificeret byggeri være med til at skabe struktur og ro i byggeprocessen. Ved en DGNB-certificering kan du sikre dig, at dit byggeri bliver til på en god og bæredygtig måde.
Den nationale strategi
Indenfor det at bygge bæredygtigt har regeringen indgået en politisk aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri. Den nationale strategi beskriver 21 initiativer, der hører ind under fem temaer: 1. Mere klimavenligt byggeri, 2. Holdbare bygninger af høj kvalitet, 3. Ressourceeffektivt byggeri, 4. Energieffektive og sunde bygninger, 5. Digitalt understøttet byggeri. Fra januar 2023 bliver der indført krav om, at bygningernes klimapåvirkning skal beregnes, og der sættes et loft for, hvor meget CO2 nye bygninger må udlede. Men hvis dit byggeri bare er til privat brug, behøver du ikke i samme grad at bekymre dig om loft og krav. Du kan dog stadig bruge de fem temaer som en pejling for dit nye byggeri.