Tusindvis af skrøbelige ældre skal være sikre på at kunne få en ordentlig, akut sundhedshjælp fra erfarne, højt kvalificerede sygeplejersker, som står klar til at rykke ud døgnet rundt, hvis der sker en forværring af deres tilstand. Det skriver Berlingske.
Det skal være slut med, at ældre suser ud og ind af hospitalerne og må indlægges igen og igen på grund af væskemangel, blærebetændelse og andre lidelser, som burde være håndteret på plejehjemmene eller i hjemmeplejen ude i kommunerne.
Dette er holdningen i regeringen og Sundhedsstyrelsen, der nu griber ind og for første gang fra centralt hold fastsætter en række kvalitetsstandarder, som dikterer, hvilken hjælp ældre skal kunne forvente fra kommunen i akutte tilfælde, og hvilke kompetencer sygeplejerskerne i de kommunale akutfunktioner skal have. Samtidig afsættes flere hundrede millioner kroner til at styrke akutfunktionerne og løfte det faglige niveau.
»Det duer ikke, at behandlingen af syge og svage ældre er så forskellig i kommunernes akutfunktioner, som den er nu. Derfor skal vi sikre, at de ældre fremover får samme høje kvalitet over hele landet ved at stille krav til kommunernes tilbud til de borgere, der har brug for en særlig sygeplejeindsats derhjemme eller tæt på, hvor de bor. Det gør det tydeligt for både sygehuset og den praktiserende læge, hvad de henviser til og kan forvente, at en kommunal akutfunktion kan klare, og vi undgår forhåbentlig, at en gruppe sårbare ældre bliver så dårlige, at de får behov for at blive indlagt på et sygehus,« siger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) til Berlingske.
De centralt dikterede krav til kvaliteten kommer, efter at patienter, sygeplejersker og læger har rettet en hård kritik af sundhedshjælpen til de mest udsatte ældre, som har brug for omfattende støtte fra det offentlige velfærdssystem til at klare en tilværelse med ofte flere alvorlige sygdomme.
Bl.a. Alzheimerforeningen har berettet om grove svigt, hvor beboere på plejehjem ikke har fået den behandling, lægen ordinerer, ligesom personale ikke har reageret på ændringer i beboerens tilstand. Der har også været tilfælde, hvor demente beboere ikke har fået den fornødne ernæring.
I de nye kvalitetsstandarder fastslås det bl.a., at akutfunktionen skal være tilgængelig døgnet rundt alle ugens syv dage, at de skal være bemandet med »erfarne sygeplejersker«, der som udgangspunkt skal have tre til fem års, og minimum to års relevant, klinisk erfaring, og at de skal have kompetence til at udføre en stribe bestemte prøver, behandlinger og procedurer, f.eks. sondeernæring, anlægge kateter, administrere medicin i forbindelse med f.eks. smertebehandling og tage akutte blodprøver.