Rigsrevisionen peger på nye brud på reglerne i forbindelse med Region Syddanmarks ansættelse af chefer på lukrative åremålskontrakter. Regionen mener dog ikke, at der er noget at gøre ved det, fordi aftalerne er indgået i god tro.
Det skriver fyens.dk og jv.dk.
Det får ingen konkret betydning for, at Region Syddanmark i 10 ud af 12 mulige tilfælde har brudt reglerne for ansættelsen af chefer på tidsbegrænsede åremålskontrakter, der udløser store løntillæg og i mange tilfælde giver ret til gyldne håndtryk i millionklassen.
I starten af året vurderede regionen selv, at der var behov for at få Regionernes Lønnings- og Takstnævn til at godkende 10 konkrete åremålsansættelser af en række cheflæger og en enkelt direktør. Men nu lukker regionen selv sagen, efter at nævnet har meldt tilbage, at det kun kan give tilladelse til at bøje reglerne og ikke kan give tilgivelse, når først reglerne er brudt.
Regionen har haft sine egne og Danske Regioners jurister til at kigge på sagen, og herfra lyder meldingen på, at kontrakterne er lovlige og gyldige, så længe de er indgået i god tro.
Det fortæller regionsdirektør Jane Kraglund.
- Der er ikke nogen tvivl om, at de her aftaler er indgået i god tro. Derfor kan vi ikke komme med noget tilbagebetalingskrav eller noget som helst i den retning. Det er aftaler, der er gældende, og så må vi stå ved de aftaler, der er indgået. Og fremadrettet er der så allerede strammet så meget op i forhold til åremålsaftalerne, at det ikke vil kunne lade sig gøre at begå sådan nogle fejl igen, siger Jane Kraglund.
Revision opdager nye brud
Regionens åremålsansættelser var netop et af fokuspunkterne i Rigsrevisionens ekstraordinære undersøgelse af de regionale chefers løn- og ansættelsesvilkår. Her får regionens omgang med åremålskontrakterne hård kritik.
”Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at Region Syddanmark i flere tilfælde ikke har fulgt gældende regler for åremålsansættelser. Rigsrevisionen finder, at Region Syddanmark bør sikre, at gældende regler overholdes”, skriver Rigsrevisionen, der selv har opdaget flere nye brud på reglerne for åremålskontrakter i forbindelse med undersøgelsen.
Mere konkret drejer det sig om tre cheflæger. I et tilfælde er bruddet på reglerne sket ved, at åremålslængden har været for kort.
Mere alvorligt er det, at der i to andre tilfælde er givet et markant større åremålstillæg end reglerne tillader. I stedet for et tillæg på 15 procent har regionen givet de to cheflæger tillæg på henholdsvis 25 og 29 procent. Regionen må gerne give et højere tillæg, men i så fald skal det godkendes i regionsrådet. Ifølge Rigsrevisionen har bruddet på reglerne resulteret i en overbetaling til de to læger på tilsammen 900.000 kroner.
De sager ryger dog i samme skuffe som de 10 andre brud på reglerne. Jane Kraglund mener heller ikke i det tilfælde, at regionen vil have mulighed for at kræve pengene tilbage.
- Det har jeg ingen forventning om, at vi kan kræve. Aftalerne er indgået i god tro. Jeg kan ikke forestille mig andet end at kontrakterne er gyldige.
Regionen har i dag strammet op på åremålsansættelserne, der kun må benyttes i helt ekstraordinære tilfælde. Og hvis det sker, skal de godkendes hos koncernledelsen i regionshuset i Vejle.