Kan man arbejde, selvom man får hjælp til at trække vejret af et iltapparat 16 timer i døgnet?
Ja, man kan ihvertfald godt sendes i arbejdsprøvning, mener Vordingborg Kommune.
Og det var den besked, der ifølge DR Sjælland mødte 63-årige Anker Nielsen, da han sidste februar var til møde på jobcenteret i Vordingborg for at søge om førtidspension til sin kone Lisbeth.
Hun havde KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og havde været indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster i 14 dage. Da hun kom hjem, fik hun et iltapparat med, som hun skulle være tilsluttet 16 timer i døgnet.
Skulle parret ud at køre, havde Lisbeth iltflasker med, så hun kunne trække vejret.
Læs mere om socialkrisen
Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.
Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet.
- Jeg kunne slet ikke se, hvad hun skulle kunne lave, når hun var tilsluttet et iltapparat, siger Anker Nielsen til DR Sjælland.
Men da han mødtes med sagsbehandleren, var historien en anden. Han havde forberedt papirerne til førtidspension, men advarede mod at sende dem afsted. For hvis de fik afslag, ville det være næsten umuligt at gøre det om.
I stedet foreslog han, at Lisbeth skulle i arbejdsprøvning. Kommunen ville så sætte et iltapparat op, der hvor hun nu blev sendt hen.
- Og det var jo fuldstændig urealistisk, og jeg må indrømme, jeg kom lidt op i det røde felt. Jeg kunne forestille mig, at hvis man ikke havde været så ressourcestærk, så kunne man gå amok over for sagsbehandleren.
- Men det gør jeg ikke, for jeg har lært, hvordan man opfører sig. Og sagsbehandleren sagde, du må ikke skyde budbringeren, det er ikke mig, der bestemmer, siger Anker Nielsen.
Vordingborg kommune efterlyser mere præcise vejledninger
Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Vordingborg, socialdemokraten Anders Andersen, er først tiltrådt 1. januar i år og kan ikke udtale sig konkret om Lisbeths sag.
Generelt mener han, at syge mennesker skal fortsætte på sygedagpenge indtil der kommer ro på. Herefter kan man afklare om der skal bevilges førtidspension eller om borgeren skal i arbejdsprøvning, men det skal ske i en dialog.
Han efterlyser i øvrigt mere præcise vejledninger for ressourceforløb, så kommunerne bedre kan hjælpe borgerne, der ofte står i en akut livskrise.
Formanden for folketingets arbejdsmarkedsudvalg, socialdemokraten Leif Lahn Jensen (S) afviser, at kommunerne kan få helt konkrete opskrifter på hvordan de skal hjælpe syge borgere.
- Det må vi forvente, sagsbehandleren kan vurdere sammen med borgeren. Men det er klart at mennesker, der ikke kan arbejde, ikke skal sendes i ressourceforløb, men have bevilget en førtidspension, siger Leif Lahn Jensen til DR Sjælland.
Levede for mandens indtægt
Sagsbehandlerens udmelding var for meget for Anker Nielsen og hans kone Lisbeth. De besluttede sig for at leve for kun mandens pension og deres fælles opsparing.
- Men Lisbeth var meget ærekær, og det gik hende utroligt meget på. Så hun mistede faktisk livsgnisten, siger Anker Nielsen.
Efter en måned blev Lisbeth Nielsen indlagt igen, og hun døde en uge senere, 60 år gammel.
Tilbage sidder Anker Nielsen med følelsen af at have bidraget til samfundet uden at få noget igen:
- Lisbeth har arbejdet siden hun var 13, så jeg synes faktisk, vi har bidraget ret meget. Og hun kan jo ikke gøre for, hun blev syg, så der synes jeg faktisk, hun havde fortjent en førtidspension, siger han til radiostationen.
1. juni træder en revideret lov om førtidspension i kraft. Den skulle ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V) give flere syge mennesker mulighed for at få førtidspension, hvis det er oplagt, at de ikke kan arbejde.