Buschauffør Ali Turan har fået ødelagt sit liv, efter at han 2014 blev taget som gidsel i sin bus af en sindsforvirret bombemand. Han har fået invaliderende angst, posttraumatisk stresstilstand – PTSD - og kronisk hovedpine.
Han blev sygemeldt efter gidseldramaet og har været i det kommunale system i fire år uden at det har ført til nogen afklaring af hans fremtid, skriver Fagbladet 3F.
Lige nu er han i gang med et jobafklaringsforløb i Høje-Taastrup Kommune.
Læs mere om socialkrisen
Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.
Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet.
- Fire års slagsmål med kommunen om hjælp har gjort det hele værre. Jeg er ikke kommet et skridt videre. Uvisheden er hård, siger Ali Turan, der bor i Taastrup med kone og tre børn.
Gidseltageren, der senere blev erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, havde en 80 kilos bombe med i en stor kuffert, som han slæbte ind i Ali Turans bybus.
Bomben indeholdt 60 liter dieselolie og benzin, flere flasker gas, 20 kilo kunstgødning, en skarpladt pumpgun og signalpatroner til at antænde med.
Han kaprede bybussen og tog chauffør Ali Turan som gidsel ved at sætte en skarpladt pistol for panden af ham. Han ville tvinge ham til at bakke ind i en naziborg i Greve og bombe en gruppe danske nazister.
Det lykkedes Ali Turan at undslippe, og bomben blev aldrig bragt til sprængning.
Men kapringen fik store konsekvenser for Ali Turan, der tidligt i forløbet gik til sin fagforening 3F Københavns Chauffører.
Social konsulent i 3F Karin Kofod har haft hans sag, og hun er også utilfreds med den behandling, han har fået af Høje-Taastrup Kommune.
Hun var sammen med Ali Turan til møde med kommunen før sommer og oplyser, at han på mødet blev tildelt et jobafklaringsforløb med ressourceydelse på cirka 15.000 kroner om året.
- Målet er at afklare, hvor mange timer, han kan arbejde. Jeg havde håbet, at kommunen ville give ham et flexjob. Men kommunen fastholder, at han ikke er endelig afklaret, siger hun og fortsætter:
- Der mangler i dén grad ordentlig planlægning i Ali Turans sag fra dag ét.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Hun kritiserer også, at kommunen lukkede buschaufførens sygedagpengene.
- De blev først genåbnet efter klage fra 3F og en tur over Ankestyrelsen, siger hun.
Ali Turan har som led i den kommunale aktivering været i praktik to gange i et pc-firma, hvor han skulle installere computere og skifte hardware . Noget han har arbejdet med på fritidsbasis tidligere.
- Ali Turan ville gerne på uddannelse og fik tilbud om job, efter at han havde været i praktik i pc-firmaet, men kommunen ville ikke bevilge den nødvendige efteruddannelse. Der er kassetænkning over kommunens afgørelser, siger hun.
Ali Turan er træt af, at han har skiftet sagsbehandlere mindst ti gange, hvor han har skulle forklare sin sag forfra hver gang.
- Jeg får angst, hver gang jeg skal ind og snakke med dem, siger han.
Han håber på at få et fleksjob, som han kan overkomme.
- Måske tre timer tre gange om ugen. Drømmejobbet er computerreparatør. Jeg vil så gerne arbejde, siger han.
Hans arbejdsskadesag er endnu ikke afsluttet, men han har fået erstatning for svie og smerte og tabt arbejdsfortjeneste. Erhvervsevnetabet er sat til 30 procent.
- Jeg får et beløb hver måned for tab af erhvervsevne og det hjælper, så økonomien kan hænge sammen, understreger han.
Fagbladet 3F har stillet en række spørgsmål om sagen til jobcenterchef i Høje-Taastrup Kommune Lars Gormsen.
Spørgsmål: Hvorfor valgte kommunen at stoppe Ali Turans sygedagpenge?
- Det var ikke lovmæssigt muligt at forlænge sygedagpengene, men Ali Turan har fået bevilget jobafklaringsforløb på ressourceydelse som nyt forsørgelsesgrundlag.
Spørgsmål: Hvorfor blev han ikke omskolet, da et firma tilbød ham job, hvis han efteruddannede sig?
- Vi har fået oplyst, at firmaet ikke tilbød ham job, da Ali Turans helbred ikke tillod ham at arbejde mere end 15 timer om ugen, hvilket var for lidt.
Spørgsmål: Hvad er kommentaren til anklagen om kassetænkning?
- Vi spekulerer ikke i kassetænkning. Det ville være både usagligt og ulovligt i sagsbehandlingen.
Spørgsmål: Er fire års sagsbehandling normalt?
- Nej, men hans helbredsforhold har betydet, at vi ikke har kunnet komme i mål tidligere.
Spørgsmål: Hvad agter kommunen at gøre i Ali Turans sag nu?
- Vi fortsætter sagsbehandlingen med afsæt i de aftaler, der er lavet med sagsbehandleren i forhold til Ali Turans uddannelsesønsker. Vi håber, han får det bedre, så vi kan få forløbet afsluttet til hans tilfredshed.