Danske bosteder sælges til udlandet

Velfærd

12/09/2017 09:00

Freja Eriksen

Koncernen Olivia er gået ind på det danske marked og har bl.a. opkøbt opholdssted i Holbæk for et millionbeløb. Skal udsatte børn nu være en forretning, spørger socialpædagogernes formand.

- Er vi nu på vej til at gøre udsatte børns liv til en forretning her i Danmark, spørger formanden for Socialpædagogerne i Danmark Benny Andersen.

Det sker på baggrund af, at en række private behandlings- og opholdssteder i Holbæk Kommune under navnet Søbæk, er blevet solgt for et stort millionbeløb til en nordisk koncern. Det skriver DR Sjælland.

Og Benny Andersen er ikke alene om kritikken.

Læs mere fra debatten om bosteder

Vi samler de væsentlige historier om bosteder på denne temaside. 

I Foreningen af Døgn og Dagtilbud i Danmark, FADD, mener formand Søren Skjødt, at velfærdssamfundet sættes på spil, når der kommer store udenlandske aktører udefra, som ikke er en del af det danske velfærdssamfund.

- Deres grundlæggende opdrag er at skabe øget afkast til deres aktionærer, og derfor kræver de en særlig form for opmærksomhed, siger han til DR Sjælland.

Der er tale om Søbæk Skolerne i Jyderup i Holbæk Kommune. En af landet største virksomheder af sin art - med omkring 220 børn og 160 ansatte. En virksomhed, der indeholder en vifte at behandlingstilbud til børn og unge med socialpædagogiske behov. Aktiviteter som en række af landets kommuner benytter sig af.

Tidligere indehaver Erik Filthuth fra Holbæk fortæller, at han har solgt sit livsværk grundet et naturligt generationsskifte. At valget er faldet på den nordiske koncern skyldes, at de har samarbejdet de senere år, og at Olivia har forstand på at arbejde med børn og unge:

- Det har været vigtigt for os at finde en samarbejdspartner, der kan løfte opgaven – og som har de samme grundværdier og kompetencer som os, forklarer Erik Filthuth til DR Sjælland.

Kritikken afvises også af Jan Wilken, der er administrerende direktør i Olivia Danmark, den danske afdeling af den nordiske koncern, Team Olivia. Han mener ikke, at der er grund til bekymring, for tilsynet fungerer også for dem, siger han:

- Der er jo et ret stort tilsyn, om hvad vi gør, så vi kan ikke gå og putte med noget. Vi bruger først og fremmest vores tid på at levere et ordentligt stykke arbejde, tilføjer han.

Men uanset de fine hensigter efterlyser Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, en politisk debat, hvis det er fremtiden i Danmark, at udsatte børn og unge skal ”sælges” til udenlandske firmaer.

- Hvis vi skal det, så er det i hvert fald en politisk diskussion, som vi ikke har haft med hinanden. Og det bekymrer mig. For vi ved ikke, hvad det kan komme til at betyde på sigt, siger Benny Andersen.

Institutioner for udsatte børn og unge må ikke blive en handelsvare, mener Benny Andersen, der derfor foreslår, at der sættes loft over, hvad der må tjenes for at drive sociale tilbud:

- Og så skal vi sikre åbenhed og transparens omkring, hvordan pengene bliver brugt, og hvor de ender henne, når kommunerne bruger de her steder.

På Christiansborg er Kirsten Normann-Andersen, SF's socialordfører, foruroliget over salget:

- Jeg er rigtig bekymret over, at det er så udbredt, at multinationale selskaber har set sig varme på det danske velfærdssystem og på vores "gratis" velfærd som det jo er, når man er sikker på, at man får et tilskud til behandlingen.

Men hun er også bange for, at det går ud over velfærden:

- Jeg synes, at det er et problem, fordi det er penge, som risikerer at ryge ud af landet, altså gode danske velfærdskroner, som vi skulle have brugt til noget bedre velfærd.

Karin Nødgaard (DF), der er næstformanden for Folketingets social- og børneudvalg, er også bekymret, fordi der er tale om sårbare børn og unge. Hun vil nu gå til Socialminister Mai Mercado (K) og bede om at få et overblik over regler for ejerskab og handler med opholdssteder:

- Jeg synes, at det er vigtigt at få et overblik over hvilke regler der er på området. Jeg tror ikke der findes sådan et overblik. Måske er der ting, der skal justeres, siger hun til DR Sjælland.

At udenlandske koncerner rykker ind på det danske marked for opholds- og bosteder, er en tendens som Michael Graatang, direktør i LOS - De private sociale tilbud, har set komme.

Men han mener ikke, at det er et problem, fordi området er så gennemreguleret:

- Så det er overordentligt svært at trække penge ud.

Han mener tværtimod, at der kan ske det modsatte:

- Man kunne også tænke sig, at de kan gøre det mere prisbilligt, så de laver et solidt stykke pædagogisk arbejde til billigere penge, siger han til DR Sjælland.

Direktør i Olivia Danmark, Jan Wilken mener også, at virksomhedens erfaringer fra andre lande, kan gavne de danske behandlings- og opholdssteder. Koncernen har mere end 4400 kunder og mere end 10.000 medarbejdere i Sverige, Norge og Danmark, oplyser koncernen på sin hjemmeside.

- Vi tror på, at vi kan lære noget fra Søbæk, og måske kan vi også inspirere Søbæk med vores erfaringer fra Norge og Sverige til at gøre tingene endnu bedre.

Hele historien hos DR Sjælland

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.