På OPS Scenen på Folkemødet 2018 havde jeg fornøjelsen af at være moderator i en debat med Steen Houmark, hvor en bred skare af offentlige og private parter var sat i stævne for at debattere temaet: ”Hvem spænder ben for innovationen af fremtidens velfærd?”. En debat, der ikke havde til formål, at parterne skulle pege fingre eller placere ansvar, fordi samarbejde mellem offentlige og private er svært. Til gengæld skulle parterne give hinanden anbefalinger: Hvad de selv kan gøre for at nedbryde siloer og spille hinanden gode?
Den offentlige sektor opleves som en Black Box
Debattørerne fortalte, hvad de oplevede spænder ben for at nye innovative løsninger får fodfæste på det offentlige marked. Noget af det de private snubler over er uklarheden om, hvilken retning der skal løbes i, hvor målet står, hvordan de skaffer sig indsigt i de offentlige udfordringer og strategier. Man taler ligefrem om at det offentlige er en ”Black Box”.OPS-Scenen
Velfærd i udvikling. Det var omdrejningspunktet da Mediehuset DenOffentlige sammen med otte partnere inviterede til debat på OPS-Scenen under hele Folkemødet 2018.
For hvad er lige meningen med offentlig-privat samarbejde, hvis det ikke er at sikre vores velfærd?
Se hele OPS-Scenens program her.
Deltagere i event: Hvem spænder ben for OPS
- Bjørn Wennerwald, Wavecare;
- Susanne Westhausen, Kooperationen;
- Thit Aaris-Høeg, Fonden for Socialt Ansvar;
- Stine Helles, INSP;
- Allan Westh, Bornholms Regionskommune;
- Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk kommune og bestyrelsesformand i Væksthus Hovedstadsregionen
- Deler mål med kommunerne.
- Er skarpe på målgruppen både slutbrugeren og den betalende part
- Tydeliggør, hvordan de bidrager til en bedre og mere rentabel offentlig sektor.
- Afprøver og videreudvikler løsninger sammen med kommunerne.
- Har tålmodighed med og respekt for beslutningsprocesser.
Sara Øllgaards blog
Virksomhederne skal omvendt være bedre til at forberede sig til banen, de skal ind at spille på, så de bliver taget seriøst og betragtet som en ligeværdig samarbejdspartner, der kan være med til at udvikle og inspirere. Når det lykkes ender vi med mere velfærd for færre penge.
Modsat VM har OPS mange vindere Hér stopper sammenligningen mellem VM og offentligt privat samarbejde også. For hvor den fælles opgave i fodboldens verden er underholdning og spænding, og at kun én vinder løber afsted med sejren, er opgaven i OPS helt anderledes. Her gælder det ikke om at udpege én vinder. Tværtimod. Jo bedre samarbejde, jo mere velfærd for færre penge. Og jo flere potentielle vindere. God kamp - må samspillet sejre!