Ledige fortsatte med at falde ud af dagpengesystemet i 2016 i stor stil: 12.524 opbrugte retten til dagpenge sidste år.
Dermed har i alt 83.079 ledige opbrugt retten til dagpenge siden 2013, hvor den to-årige dagpengeperiode slog igennem, viser et nyt notat fra 3F, baseret på tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering).
Det skriver Fagbladet 3F.
Dagpengereform
Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her.
Før 2013, hvor man kunne få dagpenge i op til fire år, var der normalt cirka 2.000 ledige, der mistede dagpengeretten hvert år.
- De fire år fra 2013 til 2016 har været sorte år i dagpengehistorien. Aldrig har så mange mærket så hårde konsekvenser af stramninger af reglerne. Som ledig får man mindre for pengene, og forskellen mellem lønindtægt og dagpenge vokser, siger forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup.
Det er i de store byer – København, Århus, Odense - at flest ledige har opbrugt retten til dagpenge. Det er der ikke noget mærkeligt i. Men det er de københavnske omegnskommuner, som har haft den højeste andel af ledige, der er faldet ud. Kommuner som Ishøj og Albertslund topper listen.
I Ishøj var det 16 procent af de dagpengeledige, der mistede dagpengene i 2013. Sidste år var det ni procent. Ifølge centerchef for beskæftigelse Rene Mikkelsen i Jobcenter Vallensbæk, der også dækker Ishøj, er forklaringen, at blandt andet Ishøj har mange langtidsledige.
- De ledige på Vestegnen har generelt set kortere uddannelse, så de hører til dem, der kom først ud og sidst ind på arbejdsmarkedet. Vi har relativt mange uuddannede, en stor overvægt af kortuddannede, og de er mindre geografisk og fagligt mobile, og helbredsmæssigt svagere. Desuden har vi en overvægt af ledige med anden etnisk baggrund, der også har sprogvanskeligheder, siger han.
Tallene vil – i hele landet – snart se noget anderledes ud. For i år trådte den ny dagpengereform i kraft, som giver mulighed for at forlænge dagpengeperioden via lønarbejde.
Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, der tidligere korrekt har forudsagt udviklingen, er sikker på, at færre vil falde ud i år. Men han tør ikke spå om antallet.
- Dagpengekommission har sagt, at tallet vil falde med cirka 2.000 på grund af forlængelsesmuligheden. Dertil kommer så, at forlængelsesmuligheden udskyder udfaldet i starten af 2017, i hvert fald de første måneder. Endelig er konjunkturerne bedre nu, så flere kommer i arbejde. Derfor vil klart færre falde ud i år, siger Verner Sand Kirk.
Se her hvor mange der er faldet ud i hver kommune